иво инджев
Иво Инджев

Вече няколко пъти писах, че очаквам Украйна да получи попълнения за бойната си авиация от западните съюзници. Също така не изключвам подготовката за това, най-вече чрез обучение на украински пилоти да управляват западната техника, да е започнала много преди да бъде обявен напредъкът във въоръжаването на страната със съответните бойни машини.

Тече поредната среща в Рамщайн на десетките държави, подкрепящи Украйна с всякакви средства. В отговор на очакванията на официалните изявления украинският министър на отбраната Резников предприе необичаен ход в информирането на журналистите. Спря се на излизане от залата и се върна към тях. Извади с усмивка кърпичка от външното джобче на сакото си, разгърна я и се видя, че на нея е изобразен изтребител.
Импровизацията на Резников е поредното оптимистично намигване за предстоящия развой в снабдяването на Украйна с възможности за отбрана по въздуха със западни самолети. Когато това се случи, ходът на войната необратимо ще наклони везните в полза на Украйна.
Историята със салфетката та Чърчил получава продължение с кърпичката на Резников като илюстрация за голямата геополитическа промяна.
Превъзходството на западната авиация пред руската е исторически доказано във всички досегашни преки военни сблъсъци. Особено видно беше това в Близкия изток, когато не веднъж израелски пилоти унищожаваха стотици съветски самолети в небето и на земята в Египет, Сирия, Ливан, Йордания и дори в по-отдалечения Ирак. В небето над Сърбия също доказаха надмощието си над руската летателна техника и опровергаха мантрата, че никоя война не е била печелена от въздуха. Напротив, тъкмо в тази операция на НАТО тя беше спечелена именно по въздуха, а след това успехът беше повторен срещу прехвалените пълчища на Саддам Хусейн в Ирак.
Всичко това е известно и в Москва, където се надяваха Западът да се огъне и дори да се разцепи пред бруталността на руската инвазия в Украйна. Но явно уроците от пасивността на охолния Запад, който остави без значими последици разправата на руските варвари с чеченците през 90-те години на миналия век, с Грузия през 2008 г. и с Украйна през 2014 година най-после са научени. Бавно, но все по-сигурно.
Още по темата: Кой мислите е световен шампион по брой свалени вражески самолети? Руснак? Германец? Британец?
Не познахте. Това е финландецът Ейно Илмари Ютилайнен, свалил 94 съветски самолета във войната, в която съотношението на свалените самолети е повече от 12 : 1 в полза на миниатюрната Финландия.

Коментарът на Иво Инджев е поместен във фейсбук. Заглавието е на ДЕБАТИ.БГ

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук