Ето така ще изглежда заводът
Ето така ще изглежда заводът Снимка: община Бургас

International Armored Group (IAG), водеща компания в глобалната отбранителна индустрия, чийто собственик е българинът д-р Антон Стефов, ще строи у нас най-голямата си производствена база за бронирани автомобили. Новият завод ще бъде по стандартите на НАТО. Първата копка ще е през март в индустриалната зона на Бургас.

Първоначалната инвестиция на компанията ще е 20 млн. лв. Община Бургас от своя страна ще финансира дейности по изграждане на техническа и довеждаща инфраструктура.

Подготовката на проекта стартира още в началото на 2022 година. Новият завод ще бъде на площ от 150 000 кв. м., като за енергийната ефективност на сградата ще допринесат покривните фотоволтаични инсталации, съобщава Дарик.

Български специалисти, обучени от експертите на IAG по света, ще произвеждат цялата гама изделия на компанията, включително най-новата бронирана машина на пехотата „РИЛА 8х8“.

Завършването на фабриката ще създаде най-малко 300 работни места, като за първи път български специалисти ще имат възможност да произвеждат бронирани машини по световен НАТО стандарт на територията на България.

В ход е разработка и на серия защитени от смущения дронове за спасителни, разузнавателни и аварийни отряди с участието на водещи български фирми партньори на IAG. Новите разработки също ще бъдат произвеждани в България.

В процес на инженерни изчисления са и бронирани платформи – носители на леки артилерийски системи. В продуктовата гама на IAG в серийно производство са вече и военни кранове за евакуация и леки патрулни автомобили.

Още икономически новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук