На снимката: Цветан Василев и Пеевски , vesti.bg

Заради КТБ българските данъкоплатци  са с 4,5 – 5 млрд. лв. на загуба, това е продуктът на държавата за две години. Т.е. заради казуса „КТБ” две години стоим на едно място.
Такъв голям размер на институционална кражба на спестявания на населението не е възможен без всички власти да си затварят очите, е оценката на бизнесмена Иво Прокопиев.

Прокопиев предупреди : сега има други КТБ-та, които са очевидни – Банката за развитие, например, която се управлява зле. Ако тия процеси, които виждаме там, продължат, подобен изход е неизбежен, твърди Прокопиев.  

Той конкретизира откъде идва „дупката” от 4,5 млрд. в КТБ: около 1/3 от финансиране на медии, политически проекти и кредити, давани на партията на Николай Бареков, на медийната империя на Делян Пеевски, ТВ7.
Втората голяма група са чисто инвестиционни грешки – лошо управление и липса на качествен рискмениджмънт, липса на качествен надзор.
Третата – загуби, идващи от лошото управление на самата несъстоятелност.

Голяма част от активите, всъщност, финишираха в чужди ръце, а не в ръцете на кредиторите на банката – „Булгартабак”, БТК, „Техномаркет”, каза Прокопиев.

Ролята на Пеевски и подкрепата на ДПС за КТБ беше ключова, а и подкрепата на държавата, която осигуряваше въпросната схема. Трябва да има и със сигурност има стотици доказателства за връзки с банката, защото правеното на бизнес е формален процес. Има ги фактите за това къде са финиширали тези пари сега –голяма част от активите на КТБ са в ръцете на Пеевски, посочи Иво Прокопиев в разговор в тв предаването „Тази неделя”.

Според Прокопиев впечатление сред имената на обвиняемите прави не само липсата на управителя на БНБ Иван Искров, но и на председателя на Комисията за финансов надзор (КФН) по онова време Стоян Мавродиев.

Прокуратурата действа като политическата част на Държавна сигурност – селективно избира кого да обвинява и да атакува публично, за да го дискредитира според това дали е някакъв опонент на Пеевски или на управляващите, които и да са те в момента, а не според това да защитава (…) някаква законност или принципи пред обществото”, посочи Прокопиев.

Според него „чадър” над КТБ е имало по време на четири правителства – в  края на Тройната коалиция, Борисов, после – „правителството на КТБ”, както беше известно (кабинетът на Пламен Орешарски – б.ред.), както и при втория кабинет на Борисов.

Финансовата загуба от такива държавни корупционни схеми е чудовищна, но абсолютният размер на сумата не е най-важното – важното е, че такива кражби са възможни – това сваля доверието на инвеститорите… Можеше да сме в еврозоната, да имаме по-евтини кредити. Корупцията обрича всички на дългосрочна бедност, обобщи в анализа си Иво Прокопиев.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук