Прокопиев
На снимката: Иво Прокопиев

Условията за живеене и правене на бизнес в България все повече се влошават, заради „разлагането и развалянето на институционалната среда”. Това стана ясно от думите на бизнесмена и издател на „Дневник” и „Капитал” Иво Прокопиев в интервю за БТВ.

„В момента всички бягат от България. Бягат младите и способните, опитните и успелите. Панически бягат тези, които имат капитал и го изнасят извън страната. Всяка година от държавата се изнасят около 4 млрд. евро напускат България, защото средата за бизнес тук е абсолютно невъзможна и абсурдна”, каза Прокопиев.

По думите му причината за това са действията на прокуратурата и КПКОНПИ.

„Тези извънредни правомощия, които прокуратурата и комисията за конфискация (която по същество е една гражданска прокуратура) получиха, доведоха до това две институции, начело с изключително неподходящи хора, да доведат до един цялостен разпад на законността и институционалността в държавата”, коментира бизнесменът.

И добави:

„Ако един нормален инвеститор види как в една фирма, без никаква причина, просто прокурорите и полицаите могат да нахлуят, за да искат документи от преди 18 години, кой нормален човек ще инвестира в тази държава”.

Според Иво Прокопиев хората, които са начело на тези институции „са тотални морални развалини”.

„Идеята, че може да има свободно предприемачество, което не е част от корупционния модел, не има харесва. Прокуратура всячески се опитва да докаже, че успех, извън обществените поръчки, извън кражбите на обществени ресурси, в България не е възможен. Такива са правилата и всеки, който се опитва да играе по другия, нормалния начин, ще бъде наказан и демонстративно атакуван, за да видят другите, че така не трябва”.

Бизнесменът смята, че тези процеси са започнали още през 2013г.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!