Парламент корупцията

Депутатите от 48-то Народно събрание, в станалият напоследък типичен за българския парламент дух на неуважение и неспособност за качествен дебат, започнаха обсъждането на Изборния кодекс с остри спорове, безредици около парламентарната трибуна и изгонване на депутати.

От ПП поискаха да бъде променен дневният ред и вместо обсъждане на промените в ИК да бъде изслушан служебният министър на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков за строителството трансевропейския коридор 4 в участъка Видин – Кулата, автомагистрала Хемус и Черно море.

Предложението не беше прието и председателстващият заседанието Йордан Цонев нареди да се започне четене на доклада за промени в Изборния кодекс. Радомир Чолаков, председател на правната комисия, започна да чете доклада, внесен от Корнелия Нинова. Това предизвика протестни действия от страна на депутати от ДБ и ПП.

Около трибуната се събраха депутатите от ПП, които го прекъснаха. Те обвиниха Йордан Цонев, че не спазва правилника на парламента. След кратка размяна на реплики, в които Настимир Ананиев призова Цонев да спазва правилника на Народното събрание, Цонев го изгони от днешното заседание на парламента.

„Трябва да се спазват правилата“, скочи и Кирил Петков от ПП непосредствено пред парламентарната трибуна.

Цонев, обаче, разпореди да започнат изказвания по законопроекта.

„Изберете дали да направите изказвания от трибуната или не. Стоейки прави пред парламентарната трибуна няма да промените нищо“, заяви Цонев.

Със 121 гласа против беше отхвърлен и вторият опит на ПП да отложи обсъждането на ИК. След което последва нов спор на парламентарната трибуна – между лидерите на ДПС и на ПП Мустафа Карадайъ и Асен Василев:

„Вижда се, че в тази зала от седем парламентарни групи, пет от парламентарните групи се опитват да работят, а друга парламентарна група тука, които продължават промяната от лошо към по-лошо, се опитват да саботират работата на Народното събрание“, заяви Карадайъ.

„Господин Цонев, искам да отправите остра забележка и да отстраните от заседанието господин Карадайъ за обида на 500 000 български граждани“, репликира Василев.

След него в знак на добра воля Цонев отмени наказанието на депутата Настимир Ананиев, но и това беше оспорено от ПП. Пак оттам поискаха разяснение как едни хора се допускат в парламента, а други не.

Поводът е сблъсъкът на лидера на БОЕЦ Георги Георгиев с охраната на НС, който се опита да опъне в кулоарите на парламента плакат с надпис „Не пипайте кодекса“.

В края на заседанието залата бе взривена от изказване на лидера на БСП Корнелия Нинова, която обвини предишните си коалиционни партньори, че използват ИК за ултиматум срещу това дали ще има правителство и несправедливо БСП като статукво, съобщи БНР.

„Коалицията на войната беше първа, а не коалицията на хартията“, посочи Нинова.

Тя разказа за среща в кабинета на тогавашния премиер Кирил Петков, в която участие взел и тогавашният министър на Електронното управление Божидар Божанов, сега депутат от ДБ:

„Попитах директно господин Божанов, защото той разбира, безспорно е професионалист: има ли теоретична възможност дори да се манипулират машините и отговорът беше „да“ и господин Петков му възложи да поиска от ЦИК кодовете за достъп, за да проверим какво става и тогава нямаше истерия за статуквото БСП“.

Последва отговор на Кирил Петков:

„Госпожо Нинова, вие имахте шанс да направите БСП една модерна лява партия. Вие направихте стъпки в тази посока, които ние тогава уважихме, но госпожо Нинова, ако си правим цитати кой какво е казал, Вие много добре знаете, в тази сграда някой каза: „Ще гласувам с ДПС и с ГЕРБ, и дори с дявола, ако това ще ми донесе 15 още депутата“.

Нинова отрече да е произнасяла тези думи.

Председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова пък се възмути от твърдения и на Петков, и на Атанас Атанасов, че хартиените бюлетини са предпоставка за корупция и напомни, че и според сега действащия ИК в секциите с под 300 избиратели се гласува само с хартиена бюлетина

„Те обявиха хиляди, милиони български граждани в организирана престъпност и че са крадци на вот. Това е недопустимо безобразие спрямо българските граждани, които гласуват“.

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ подчерта:

„А не извън гражданите да решим въпроса с елиминирането на субективния фактор на броенето и при отчитането“.

В крайна сметка резултатът е, че беше прието заглавието на Законопроекта за промените в Изборния кодекс.

Работата по ИК тепърва започва.

Припомняме, че миналата седмица правната комисия разгледа на второ четене промени в изборните правила, с които се връща възможността за избор за гласуване с хартиена бюлетина. Връщането ѝ стана причина за напрежение между парламентарните групи, както и за протести и недоволство сред обществото.

Още вътрешнополитически новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук