Евгений Кънев
На снимката: икономистът Евгений Кънев

Денонощният устрем за угодни на корупционния триумвират ДПС-ГЕРБ-БСП изборни правила си има своята желязна логика.

Изборите са последният останал начин нещо да се промени в страната.

Първо Статуквото превзе съдебната система – чрез фигурите на Главния прокурор и на шефа на ВАС. Чрез първия се обезопасяват делата на “нашите” политици, чрез втория – застрашаващите актове на “чуждата” изпълнителна власт. А ако идва опасност от парламента – чрез президента и КС – се блокират и неговите актове.

След това се превзеха медиите. Ключовите медии се контролират чрез зависимости (примерно, получаване или отнемане на лиценз на оператор) или чрез директно назначение на удобен кадър, който СЕМ да пази.

Трето, обезопасява се вдигнатия юмрук на президента. Оказа се, че ПП наистина са искали да сменят шефовете на службите, но срещнали твърдия му отпор. А законите за отделните служби са направени така, че премиерът предлага, но президентът може да откаже всяка промяна, т.е има право на вето. А самият президент чрез стария си служебен премиер сам си предложи и одобри свои хора, начело на службите, kоито на практика работят за него и могат да ампутират или саботират дейността на всяко правителство. Което да припомним – вече е ограничено и от ВАС, а неговото евентуално парламентарно мнозинство – от КС, които могат да атакуват всеки техен акт.

Апропо, руските служби са специалисти в експлоатацията на една демократична система, в която отделните власти зависят от един или няколко души.

Така единственото останало поле за маневри е постигането в избори на парламентарно мнозинство.

Та затова денонощно се работи да не се допусне такова опасно за Статуквото мнозинство.

Организираната съпротива е единственото лекарство срещу изборната стахановщина.

Мобилизацията на наши наблюдатели, проверители, членове на СИК и РИК.
И най-вече: задължително трябва да се търси помощта на ЕС, ЕК и Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Която изпрати над 200 наблюдатели на изборите в Унгария през април.

А на база нейния и други доклади за мащабни измами, ЕС започна – три седмици след изборите (!) – процедура срещу Унгария за ограничаване на нейните права като член на ЕС и замрази нейните фондове. Които – вече знаем и у нас – единствено болят и вАжат за нашата олигархия.

Така е. Те имат ДС, ние – ЕС.

Текстът е публикуван във Фейсбук профила на автора. Заглавието е на ДЕБАТИ.БГ.

Още актуални коментари – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук