На снимката: Монументът на окупационната Червена армия, или както е официалното му име - Паметник на Съветската армия.

Промени в Закона за обявяване на комунистическия режим в България за престъпен, внесени от „Демократична България“, начело с народния представител Мартин Димитров, предвиждат премахване от публичните места на всякакви символи, лозунги, надписи, знаци, фотоси и обекти от комунистическия режим в България, установен от 9 септември 1944 година до 10 ноември 1989 година. Предвижда се още премахването на символи във възхвала на комунистическия режим и на Българската комунистическа партия и нейните ръководства и ръководни дейци.

Мартин Димитров и „Демократична България“ предлагат още картините, снимките, скулпторите, пресъздаващи идеологията на комунистическия режим, които все пак не могат да бъдат преместени, поне да бъдат обозначени с табела, че „комустистическият режим в България от 9 септември 1944 г. до 10 ноември 1989 г., довел страната до национална катастрофа, и дейността на Българската комунистическа партия са обявени за престъпни със закон, приет от 38-то Народно събрание“.

Законът за обявяване на комунистическия режим в България за престъпен е приет на 26 април 2000 година от 38-ото Народно събрание.

Той се състои от четири члена. В член 1 е посочено, че „Българската комунистическа партия (тогава именуваща се Българска работническа партия /комунисти/) идва на власт на 9 септември 1944 г. с помощта на чужда сила, обявила война на България, и в нарушение на действащата Търновска конституция“ и че „Българската комунистическа партия е отговорна за управлението на държавата във времето от 9 септември 1944 г. до 10 ноември 1989 г., довело страната до национална катастрофа“.

Член 2 гласа Ръководствата и ръководните дейци на Българската комунистическа партия са отговорни за целенасоченото и преднамереното унищожаване на традиционните ценности на европейската цивилизация; съзнателното нарушаване на основните човешки права и свободи; безпрецедентната разправа с народните представители от ХХV Народно събрание и всички невинно осъдени от така наречения „Народен съд“. Комунистическият режим пък е отговорен за това, че „отнемаше на гражданите всяка възможност за свободна изява на политическата воля, като ги принуждаваше да крият своята преценка за положението в страната и ги принуждаваше да изразяват публично съгласие за факти и обстоятелства с пълното съзнание за тяхната невярност и дори това, че те представляват престъпления; това то постигаше чрез преследване и заплахи от преследване към отделната личност, нейното семейство и близки“.

Третият член от закона гласи, че комунистическият режим в България от 9 септември 1944 г. до 10 ноември 1989 г. е престъпен. „Българската комунистическа партия е била престъпна организация, подобно на други организации, основаващи се на нейната идеология, които в дейността си са били насочени към потъпкване на човешките права и демократичната система“, се казва още в него.

Член 4 казва, че „всички действия на лица, които през посочения период са били насочени към съпротива и отхвърляне на комунистическия режим и неговата идеология, са справедливи, морално оправдани и достойни за почит“.

Още вътрешнополитически новини – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук