Велико народно въстание 3, протест в София

Още преди изборите да са се провели ГЕРБ се опитваха да наложат в говоренето си тезата за евроатлантическо мнозинство. След гласуването на военната помощ за Украйна и купуването на втората партида F-16, партията на Бойко Борисов може би реши, че излиза от изолацията си. След гласуването на решенията, техни представители дори разговаряха публично с „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“ с изричната уговорка, че това не са разговори за подкрепа на първия мандат.

И след тези разговори, когато ГЕРБ тъкмо бяха започнали да се вкарват сами в линията на поне привидно диалогична партия, решиха да изкарат един среднощен маратон, в който безпардонно да преобърнат с главата нагоре Изборния кодекс. Това тотално сложи край на всякаква евентуална временна търпимост към тях, свързана с това, че 48-мия Парламент все пак трябва да свърши някаква работа.

„Демократична България“ и „Продължаваме промяната“ днес излязоха от пленарното заседание, заявката им е и утре да не влязат в пленарна зала, ако промените в изборните правила, внесени от БСП, се разглеждат. По-важното обаче е, че ДБ и ПП свикаха протест пред Народното събрание утре в 18:30 часа. Колкото и да слушаме, че на хората им е писнало от избори и протести, само няколко часа след създаването на онлайн събитие за протеста повече от 6800 души са заявили евентуалното си присъствие. Над 2000 казват категорично, че ще бъдат там. Съвсем възможно е да видим повторение на летните протести от свалянето на Никола Минчев от поста на председател на Народното събрание.

След среднощния маратон в Комисията по правни въпроси, реакцията на Бойко Борисов бе да смъмри депутатите си и да ги посъветва да преразгледат част от позициите си относно хартиения вот. Коя точно част и с какво значение – не стана ясно. Едно обаче е ясно – на ГЕРБ въобще не им се иска да има нови протести срещу тях. Не само защото тъкмо се бяха подали на повърхността, но и защото дори и хартиената бюлетина да се върне, ГЕРБ пак ще трябва да преговаря именно с ДБ и ПП за следващо правителство – нещо, което става все по-невъзможно дори в техните очи.

Съвсем възможно лидерът на ГЕРБ да опитва да си играе на доброто и лошото ченге – да мъмри депутатите си, които да „омекнат“ по някои въпроси като Общественият съвет към ЦИК да не се премахва, но едва ли биха „омекнали“ дотолкова, че да не искат връщане на хартиената бюлетина.

ГЕРБ се изплаши от протести, защото не им се иска отново да са основните лоши. ДПС защото, ако ГЕРБ са в този отбор, ДПС ще са там почти задължително.

Още актуални коментари – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук