Никола Минчев
На снимката: Никола Минчев
Никола Минчев е роден през 1987 година в София. Завършва Немската гимназия в София, след което придобива магистърска степен по право от Софийския университет „Свети Климент Охридски“. Юрист по образование и адвокат по професия. Народен представител от „Продължаваме промяната“ и председател на 47-мия Парламент. Свалянето на Минчев от председателския пост отключи протести в негова защита и срещу решението. Народен представител от „Продължаваме промяната“ в 48-ото НС.

Г-н Минчев, как си обяснявате този почти 18-часов маратон в Комисията по правни въпроси, защо е това бързане в промените в Изборния кодекс?

Наличието на такъв маратон само по себе си е притеснително. В един нормален законодателен процес нищо не налага да се стои не просто до нощите, а до зори в комисия, за да може максимално бързо да бъдат приети конкретни промени. Това носи у мен притеснение.

В един нормален законодателен процес, ако комисията започне работа в 14:30 часа – както е по програма, ще стигне до 19-20 часа вечерта, оттам нататък ще продължи работа си в следващ ден. Не мога да си представя, че народните представители в 04:00 часа през нощта са достатъчно свежи и адекватни, за да осигурят качествен процес, при положение че са започнали работа в 09:00 часа сутринта. В Народното събрание трябва да се осъществява качествен законодателен процес.

Самото приемане на измененията в Изборния кодекс определqm като стъпка назад за демократичния изборен процес у нас. През годините широкото използване на хартиените бюлетини е доказало своите големи недъзи, а именно възможността за манипулация на вота през висок брой невалидни бюлетини, чрез сгрешени изборни протоколи – донякъде добросъвестно, но също така и умишлено. Всичко това изкривява изборния резултат.

Изборният процес трябва да се провежда така, че да осигурява максимално точна представителна извадка на електоралните настроения на българите, а не да дава възможност за манипулации, изкривявайки волята на избирателите.

„Продължаваме промяната“ и „Демократична България“ обявихте протест от 18:30 часа пред Парламента в утрешния ден, ще се проведе ли демонстрацията?

Протестът ще се проведе. Всеки български гражданин, който смята, че е истински важно вотът му, а и вотът на всички нас да бъде отчетен правилно и зачетен, е поканен и добре дошъл на протеста. Важно е да се покаже, че обществото не е съгласно на първо място, с тези промени и на второ място, с начина, по който до момента се прокарват.

Казвам „се прокарват“ заради 18-часовото заседание на правна комисия, което е абсолютен абсурд. Второ, защото в самия законодателен път се появява още един съществен дефект: на първо четене в зала разглеждаме един законопроект с определен обхват – само връщане на хартията като опция, а на второ четене влизат толкова много промени, които излизат абсолютно извън рамките на приетото на първо четене като философия на промените.

Това не може да се допусне, защото наистина ще доведе до сериозни манипулации в изборния процес. Още в началото на разговора ни казах, че тези промени са стъпка назад и е важно да покажем, че това е недопустимо.

Каква е целта на протеста, за какво ще настоява?

В началото говорехме за връщане на хартията, но сега промените станаха доста, не се изчерпват в връщане на хартията. Целта е да покажем на политическите сили, които до момента бутат Изборния кодекс по законодателния му път, че това не е приемливо и че те трябва да преосмислят позицията си.

БСП е една от партиите, които гласува „за“ промените, включително законопроектът е внесен от нея. За Вас БСП излезе ли от демократичната протестна общност, събра ли се със статуквото?

БСП не просто подкрепи промените, които сама е внесла. БСП подкрепи – заедно с ДПС, всички промени, които ГЕРБ са внесли, както и подкрепи заедно с ГЕРБ всички промени, които ДПС са внесли. Това е доста сериозна координация. С тези си действия БСП прави стъпка назад от заявката си да бъде реформаторска партия.

Промените обаче не са приключили. Надявам се да не доведат този законодателен процес докрай.

Реалистични ли са шансовете за това?

Надявам се, че има шансове. Това обаче зависи от БСП – от тяхното поведение оттук нататък в зала. Промените са приети в комисия, очакваме развитието в зала.

Още актуални интервюта – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук