Изборен кодекс

Промените в Изборния кодекс днес скараха не просто радетелите за машинен вот и субектите, които искат връщане на хартиената бюлетина, но и бивши коалиционни партньори. Единственото обединение, което видяхме днес, беше между „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“, които направиха общо изявление, а след това свикаха и протест за утрешния ден.

Какво точно се случи през последното денонощие?

Около 14:30 часа вчера (16 ноември 2022 г.) Комисията по правни въпроси в 48-мия Парламент започна заседанието си, което продължи цели 18 часа. В 00:00 часа на 17 ноември заседанието беше продължено до приключването му около 7:50 часа тази сутрин. Заседанието беше посветено на обсъждане за второ гласуване на общ законопроект за изменение и допълнение на Изборния кодекс.

Около 7:50 часа тази сутрин осъмнахме с решения на комисията да бъде върнато гласуването с хартиена бюлетина, машините бяха превърнати на практика в принтери за бюлетини, тъй като беше въведено и ръчно броене на машинните разписки, електронното дистанционно гласуване беше напълно отхвърлено, както и създаването на район „Чужбина“. Броят на необходимите заявления за откриване на нови секции зад граница беше увеличен от 40 на 100. Закрит беше Общественият съвет към Централната избирателна комисия, а членовете на ЦИК бяха увеличени от 15 на 25.

Не беше приета идеята на „Демократична България“ да бъдат създадени преброителни центрове, които да отчитат резултатите вместо секционните комисии. ДБ и „Продължаваме промяната“ няколко пъти опитаха да прекъснат заседанието, но в крайна сметка гласовете на ГЕРБ, ДПС и БСП осигуриха възможност за изброените промени в изборните правила. Вижте още.

Малко след началото на пленарното заседание днес в 09:00 часа председателят на групата на „Продължаваме промяната“ Андрей Гюров изчете декларация от името на ПП. В нея той посочи, че случилото се на правна комисия е било „един фарс“.

„Това нямаше нищо общо с парламентаризъм, това беше една подигравка, в която всички маски паднаха. Единствена цел беше една – да се подмени вотът на българските граждани. Това беше нападение срещу демокрацията. Дотук с улесняването на гласуването. Дотук със загрижеността за висока избирателна активност, колеги“, посочи Гюров.

„Машините няма да пазят никакви данни, те са превърнати в принтери на бюлетини. Печатат бюлетината и после ГЕРБ и ДПС броят, премахвайки неудобните бюлетини, толкова, колкото са им необходими, че да излезе сметката, защото те са измислили тази схема – старите партии, партиите от статуквото, към които от вчера официално се завърна БСП“, добави той. Вижте още. 

Последва напускане на пленарната зала от страна на „Продължаваме промяната“. Докато те напускаха, от залата си тръгнаха още и депутатите от „Демократична България“.

Малко след това съпредседателят на ПП Кирил Петков заяви пред журналисти в кулоарите на парламента, че хартиената бюлетина е една от най-тежките загуби на демокрацията в момента. По думите му тя е причина за отварянето на огромна червена линия – в случая с БСП.

Точно в 09:57 часа, последва изявление на живо от централата на ГЕРБ на лидера на партията Бойко Борисов, който посъветва депутатите от ГЕРБ да преосмислят част от позициите си за промени в Изборния кодекс, без да отбелязва кои точно. Какво още каза Борисов – четете тук.

В 10:08 часа започна извънредното изявление на „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“, в което представители на двете формации посочиха ясно, че случилото се тази нощ е било „предателство срещу честния вот на българските граждани“. Вижте още.

„Хартиената коалиция ГЕРБ-ДПС-БСП казаха на българите в България: „Ние ще решаваме вместо вас“, а на българите в чужбина: „Не се интересуваме от вас“, посочи Кирил Петков. „БСП трябва да знае, че ако тези решения се гласуват и в зала, ние няма да влизаме в коалиционни преговори с тях, независимо в кой мандат. Те имат избор, решението е тяхно“, каза още той. „Ако БСП решат да подкрепят тези решения в зала, те заявяват на своите избиратели: „Ние се връщаме трайно обратно в статуквото“, посочи Петков.

Христо Иванов, съпредседател на „Демократична България“, заяви, че случилото се далеч надхвърля връщането на хартиената бюлетина. „Това е демонстрация на сила, демонстрация на мнозинство на реванша. БСП не просто върна и даде възможност да се гласува с хартия. Видяхме много сериозна ревизия на целия изборен процес, без никакво обсъждане“, каза той.

Атанас Атанасов от „Демократична България“ заяви: „Миналите избори ги купиха, тези искат да ги откраднат. Няма да го позволим“.

В знак на протест „Демократична България“ и „Продължаваме промяната“ обявиха, че няма да бъдат в пленарната зала и утре, когато очакват промените да бъдат внесени за гласуване на второ четене.

„Утре в 18:30 пред Народното събрание срещу хартиената бюлетина и опраскването на Изборния кодекс!“, написа във Фейсбук в 10:40 часа днес народният представител от ДБ Ивайло Мирчев.

Протестът „За честни и свободни избори“ се появи като събитие в социалните мрежи малко след това – в 11:38 часа, като вече близо 9000 души са заявили интерес да присъстват.

В 13:00 часа започна изявление на БСП, в което лидерът на партията Корнелия Нинова заяви, че „никъде в Европа не се гласува с машини“ и че „проевропейските и демократичните партии оспорват европейската демокрация“. След това заговори за помощите за деца и опита да неглижира темата с връщането на хартиената бюлетина. Вижте още. 

Междувременно изявления направиха още парламентарните групи на ГЕРБ и на ДПС, като казаха, че ПП и ДБ правят спекулации, а ДПС заяви, че ще „защити демокрацията от мафията на венецуелските машинации“.

Към момента точката с гласуването на второ четене на промените в Изборния кодекс още не фигурира в дневния ред на депутатите за утрешния пленарен ден. Очаква се обаче да бъде добавена и включена в дневния ред с гласовете на ГЕРБ, ДПС и БДП още утре. В 18:30 часа утре пък ще започне протест за честни избори и против хартиената бюлетина.

В интервю за ДЕБАТИ.БГ Никола Минчев от ПП заяви, че промените още не са приключили и покани на протеста „всеки български гражданин, който смята, че е истински важно вотът му, а и вотът на всички нас да бъде отчетен правилно и зачетен“. Цялото интервю – четете тук.

Още вътрешнополитически новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук