Корнелия Нинова

„БСП за България“ не може да изтегли законопроекта си за промени в Изборния кодекс, той е минал през комисия, каза на брифинг днес лидерът на БСП Корнелия Нинова. По думите ѝ може да се вземе решение на Народното събрание за изтегляне на законопроекта.

Ако промените в Изборния кодекс, предложени от БСП и предвиждащи връщане на хартиената бюлетина и „орязване“ на вота от чужбина влязат утре в пленарна зала за гласуване на второ четене, БСП трябва да знае, че „Продължаваме промяната“ няма да влиза в коалиционни преговори с БСП, независимо с кой мандат. Това обясни съпредседателят на ПП Кирил Петков днес на съвместен брифинг с „Демократична България“ преди брифинга на БСП. Малко след това двете формации обявиха в социалните мрежи протест срещу хартиената бюлетина, насрочен за 18:30 часа утре.

„БСП трябва да знае, че ако тези решения се гласуват в зала, ние няма да влизаме в коалиционни преговори с тях, независимо с кой мандат. Те имат избор, ако подкрепят тези решения и в зала, те заявяват на техните избиратели – „ние се връщаме трайно в статуквото, там където цари задкулисието“, посочи Петков.

„БСП не просто върна хартиената бюлетина и даде възможност да се гласува с нея. Видяхме много сериозна ревизия на целия изборен процес, без никакви обсъждания. Политическото значение на това е демонстрация на силата на ново мнозинство, готово да управлява или да проведе избори, които да спечели. БСП не намериха една тема, с която да покажат, че няма да бъдат в това мнозинство. Цялата заявка за диалогичност беше хвърлена под влака“, каза от своя страна съпредседателят на ДБ Христо Иванов.

След това, което от ДБ и ПП нарекоха „нощта на хартиената бюлетина“ – маратонското дълго среднощно заседание, без всякакво предварително обсъждане, както в комисии, още по-малко сред обществото, в което така наречената „хартиена коалиция“ от ГЕРБ, ДПС и БСП практически заличи смисъла от машинното гласуване – възможностите за коалиция между БСП, ПП и ДБ на практика се стопиха критично.

Още при първото гласуване на измененията в Изборния кодекс, предложени от БСП, представители на „Демократична България“ и „Продължаваме промяната“ възразиха върху предлаганото връщане на хартиената бюлетина. През изминалата нощ обаче парламентарната правна комисия допълни връщането на хартиената бюлетина с премахване на многомандатен изборен район извън страната, както и с ръчно броене на разписките от машини. БСП гласуваха за всичко това.

С тези действия възможностите за евентуални разговори за коалиция на ПП и ДБ с БСП се стопяват, става ясно от думите на представители на формациите, които искат машинното гласуване да се запази.  ПП и ДБ поставят и ултиматум БСП да оттегли законопроекта си, ако желае да запази възможностите за някакъв бъдещ диалог.

На заявките на ПП и ДБ, лидерът на БСП отговори с популизъм. Тя призова формациите да се успокоят и заговори как щяло да е хубаво да се спори така и за „социалните и детските помощи, но уви, това не става“. Не е ясно как Нинова си представя да се спори по политики, ако самият корен на демокрацията – изборните правила, са поставени пред сериозна криза.

Още вътрешнополитически новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук