Димитър Стоянов
На снимката: Димитър Стоянов

В края на седмицата ще е готов анализът, който ще покаже какво въоръжение може да предостави България на Украйна. Това съобщи служебният министър на отбраната Димитър Стоянов пред журналисти преди началото на тържественото събрание по повод бойния празник на Сухопътните войски и 137-ата годишнина от Сръбско-българската война. Церемонията се проведе във Военната академия „Г. С. Раковски”. 

„След като е готов ще приготвим и предложение за решение към Министерски съвет с последващо внасяне в Народното събрание“, обясни Стоянов, цитиран от БТА. „Необходима е още малко техническа работа в процеса и подготовката на логистична операция, която не е никак лесна, защото това е въоръжение, което трябва да бъде транспортирано от една точка до друга – както на територията на страната, така и извън нея“, допълни министърът.

Димитър Стоянов обясни, че няма промяна около инцидента с паднали ракети на територията на Полша, при който загинаха двама души. „Както вчера каза и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг – това е инцидент. Няма промяна в готовността на съюзните войски, както и на нашата армия. Тя е такава, каквато е от 24 февруари“, коментира той и добави, че идеята на колективна противовъздушна отбрана на Алианса и придобиване на съвместни системи е в твърде начален етап.

„България продължава на разчита на собствените си зенитно-ракетни комплекси. Няма искания за консултации по чл. 4 от Договора за НАТО, не искам да говорим въобще за чл. 5.“, каза Стоянов. По думите му няма нищо притеснително за нашата страна в момента.

Още вътрешнополитически новини – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук