„Демократична България“ и „Продължаваме промяната“ напуснаха пленарното заседание днес в знак на протест срещу промените, готвени в Изборния кодекс – връщането на хартиената бюлетина, закриването на Обществения съвет към ЦИК, увеличаването на броя заявления за разкриване на изборна секция в чужбина от 40 на 100. Двете формации, освен че няма да се върнат в пленарната зала утре, организират и протест срещу хартиената бюлетина утре в 18:30 часа пред Парламента. 

В рамките на съвместен брифинг днес представители на двете парламентарни формации посочиха, че депутатите от „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“ няма да влязат в пленарна зала в знак на протест и няма да се върнат до утре, когато се очаква проектът за промените в Изборния кодекс да влезе в пленарна зала на второ четене.

„Нека всички да разберат какво се случва. „Коалицията на реванша“ – ГЕРБ, ДПС и БСП – се сглоби и имаше своето бойно кръщене в 18-часовото заседание на правна комисия вчера. БСП не просто върна хартиеното гласуване. Видяхме една много сериозна ревизия на целия изборен процес, без никакво обсъждане, при много сериозни нарушения на процедурата. Видяхме демонстрация на сила от едно ново мнозинство, което е готово или да управлява, или да проведе избори така, че да ги спечели и да взема властта. Ние няма да позволим това да стане тихо“, посочи съпредседателят на ДБ Христо Иванов.

Съпредседателят на ДБ Атанас Атанасов посочи, че тази нощ е била „нощта на хартиената бюлетина“. „Миналите избори ги купиха, тези искат да ги откраднат – няма да позволим“, категоричен бе той.

„Напуснахме днес пленарна зала в знак на протест срещу близо 18-часовото „опраскване“ на Изборния кодекс, което организираха вчера от ГЕРБ. В заседанието на Правната комисия, продължило от 14:30 ч. вчера до 7:45 днес сутринта, коалицията „хартиена бюлетина“ на практика прерасна в коалиция „ДГД и българите в чужбина“, написа във Фейсбук народният представител от ДБ Ивайло Мирчев.

Съпредседателят на ПП Кирил Петков заяви, че в правна комисия снощи е било извършено „предателство срещу честния вот на българските граждани“. Реално, коментира той, „хартиената коалиция“ ГЕРБ-БСП-ДПС казаха на българите в България „ние ще решаваме вместо вас“, а на българите в чужбина – „не се интересуваме от вас“.

„Г-н Борисов в момента играе нещо като куклен театър – от една страна, е диалогичен пред камери и дава всичко, от друга – неговите депутати посред нощите заглушават гласа на останалите си колеги, които се борят за честността на следващия вот“. Така Кирил Петков коментира препоръката по-рано днес на лидера на ГЕРБ парламентарната група на партията и на СДС да преосмислят подкрепата си за връщането на хартиените бюлетини и да подкрепят създаването на многомандатен избирателен район „Чужбина“. Изказването на Борисов – вижте тук. 

„Претенциите и заявките на политическите сили пред избирателите, че ще има връщане на парламентаризма, диалогичност, станаха невалидни“, подчерта и председателят на ПГ на ПП Андрей Гюров. Той отбеляза, че е имало достатъчно време да бъде приет нов бюджет, да се погрижат за българските граждани, но „всичко, което беше приоритет на „хартиената мафия“, е да премине, като с „кални ботуши през Изборния кодекс в нарушение на всички правила“. От ПП и ДБ се чудили защо е това бързане, кой иска да подмени вота на българите.

Като „брутална саморазправа с честния български избирател“, определи промените в ИК и Мирослав Иванов (ПП). С тях се създавала огромна предпоставка за злоупотреби.

Още вътрешнополитически новини – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук