газопровод

Избраха нов строител на газопровода от Провадия до сръбската граница, по който ще се транспортира газ от „Турски поток“. Това обяви изпълнителният директор на „Булгартрансгаз“ (БТГ) Владимир Малинов, цитиран от Mediapool.

Газовата тръба ще се строи от втория в класирането-консорциум „Газово развитие и разширение в България“ (ГРРБ). Участници в него са италианската „Бонатти“, германската „Макс Щрайхер“ и люксембургската „Комплишънс дивелъпмънт“ – клон България“.

На търга първи беше класиран саудитският консорциум „Аркад“. Тяхната оферта от 1.102 млрд. евро без ДДС, единствено се вместваше в границите на обществената поръчка за 2.286 млрд. лв. без ДДС.

Оказа се обаче, че от саудитският консорциум не са внесли необходимите документи за сключване на договора в законово установения срок, който е бил до 16 май. Срокът е удължен с 22 дни, но от „Аркад“ отново не пристигнали документи.

Затова ръководни органи на „Булгартрансгаз“ са взели решение да пристъпят към сключване на договор с класираният на второ място кандидат – ГРРБ. Причината – на 17 май от страна ГРРБ е пристигнало предложение за подобряване на първоначалната им оферта от 1.601 млрд. евро без ДДС.

Малинов обясни, че от ГРРБ са предложили отстъпка от 31% от цената си и намаляване на лихвата за осигуряване финансиране за реализация на проекта. Така тяхната цена станала 1 102 197 332 евро без ДДС и е била дори с 6 хиляди евро по-ниска от тази на „Аркад“.

Техническите параметри на офертата остават същите. При това положение консорциумът се ангажира да построи 200 км. от трасето на „Турски поток“ до края на 2019г., а останалата част за 365 дни.

Така БТГ ще може да спази договора си с руската „Газпром“ и да започне да пренася първите количества газ по тръбата (в непълен капацитет) до началото на 2020г.

 

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!