Александър Вучич
На снимката: президентът на Сърбия Александър Вучич

Най-малко деветнайсет сърби са задържани от косовските специални части тази сутрин. Сръбският президент Александър Вучич обяви бойна готовност.

Според информацията арестуваните до момента са шестима сръбски членове на косовската полиция. Трима в Митровица, двама в Звечан и един в Зубин Поток.

 Александър Вучич разпореди привеждането на всички части на сръбската армия в състояние на пълна бойна готовност.

По-рано Министерството на вътрешните работи на Сърбия постави специалните полицейски части в пълна готовност. Заповедта е издадена след нападението на специалните полицейски части на косовската полиция в северната част на републиката.

Директорът на сръбската правителствена канцелария за Косово Марко Джурич съобщи, че косовските специални части с оръжие в ръка са нападнали северно Косово „с цел да заплашват и да предизвикат паника с арестите“. Той добави, че е имало изстрели.

Прищина потвърди за инцидента, но обясни, че става дума за борба срещу контрабанда и организирана престъпност.

По-рано днес ООН поиска незабавно освобождаване на двамата си служители, единият, от които руски гражданин. По-късно те бяха освободени и бяха отведени в болница за лечение.

Русия определи задържането на сръбски граждани като провокация. Според Белград  полицейската акция в Косово е опит на Прищина да поеме северните части на страната, които граничат със Сърбия.

Москва, която е близък съюзник на Сърбия, разкритикува косовското правителство.

„Смятаме, че навлизането на специалните сили в северната част на региона  е още една провокация от Прищина, насочена към сплашване и изтласкване на неалбанското население и установяване на контрол върху тези райони със сила“, заяви руското външно министерство.

Сръбският президент Александър Вучич заяви пред парламента, че Белград ще се опита да „запази мира и стабилността“. Все пак армията остава в готовност да реагира, ако се наложи.

„Като върховен командир поставих армейските си части в пълна бойна готовност. ако има някаква сериозна опасност за реда и хората в Северно Косово, те ще ги защитят.“

Косовският външен министър Беджет Паколи заяви, че операцията е била извършена срещу престъпни групи в Северно Косово, където контрабандата е широко разпространена.

„Това беше нормална акция на нашата полиция и аз вярвам, че не е последната такава в Косово. Може би днес или в следващите дни ще продължим да се борим с организираната престъпност ”

, каза Паколи пред репортери в словашката столица Братислава.

Миротворческите сили на НАТО в Косово заявиха, че са готови да се намесят, ако е необходимо, и също така призоваха за спокойствие.

Александър Вучич Александър Вучич

Ден по-рано сръбският президент Вучич каза, че Сърбия е загубила контрол над Косово и призова за компромисно решение между Белград и Прищина

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!