Ево Моралес
Снимка: Ройтерс

Избралият изгнание в Мексико президент на Боливия Ево Моралес заяви в сряда, че е готов да се върне, за да „умиротвори“ страната си на фона на продължилите седмици безредици, довели до оставката му. Той бе обявен за победител в наскорошните президентски избори, но недоволството срещу него и обвиненията във фалшификации на вота разбуниха страната и го принудиха първо да се съгласи на повторно гласуване, а после да емигрира в Мексико.

„Ако хората ме помолят, ние сме готови да се върнем, за да умиротворим“ страната, заяви лидерът на левицата на пресконференция в Мексико Сити, където пристигна във вторник, след като получи политическо убежище.

Той призова за „национален диалог“ за разрешаване на кризата в Боливия и отхвърли легитимността на временния президент Жанин Анес, която се намеси, за да се опита да запълни вакуума във властта, възникнал след оставката на Моралес.

Жанин Анес
На снимката: Жанин Анес

Президентът в оставка осъди това, което той нарече „най-скучния и най-коварния преврат в историята“ във вторник, след като заместник-председателят на Сената Жанин Анес се обяви за нов временен президент на страната, съобщи АФП.

В Туитър от Мексико, където той избяга от надигащите се протести, които го накараха да подаде оставка в неделя, Моралес нарече Анес „сенатор на десния монстър“ и заяви, че „се е обявила… завременен президент без законодателен кворум , заобиколена от група съучастници.“

Седем души загинаха в Боливия след насилието, избухнало след като Моралес бе обявен за победител в президентските избори, заяви генералният прокурор вчера. Четири от тези жертви са били простреляни, каза Хуан Ланчипа.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!