В 9 часа тази сутрин бе подновена акцията на планинските спасители от Благоевград и Банско на изчезналия в неделя следобед 34-годишен сноубордист от София.

Мъжът е в неизвестност от 17.30 часа снощи, след като не се прибрал при групата. Той е карал както на пистата в местността Картала, на 35 км над Благоевград в Рила планина, така и извън нея.

Изчезналият е търсен до 01.00 часа след полунощ, претърсени са пътеки и деретата край ски-пистата. Районът освен това е и лавиноопасен, но спасителите спазват правилата за безопасност.

От сутрешния разбор на ситуацията стана ясно, че има паднала лавина в горната част на ски-пистата. Снощи спасителите са забелязали следи от спускащи се, но в долния край на лавината.

Изчезналият не е намерен в лавината, за това днес тя ще бъде проверена и с две кучета, пристигнали с четирима спасители от ПСС-Банско. Районът на търсене е огромен, само пистата е с дължина 6 км, има нов сняг, и обилен снеговалеж.

Кучетата от ПСС-Банско ще претърсват участък от лавината с площ 100 квадратни метра. За кучето претърсването на този участък ще отнеме 20-30 минути и ще спести средно два часа на спасителите.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!