арест

Двама души са задържани от общо четирима за откраднатите картини на Владимир Димитров Майстора. Ценните експонати са намерени на два адреса в София – в кварталите „Лозенец“ и „Хаджи Димитър“. Все още не е открита едната липсваща картина.

Двамата, които все още се издирват, са от ромски произход, криминално проявени, задържани и преди за кражби, уточни директорът на СДВР Георги Хаджиев.

Атанас Папалезов от Главна дирекция „Национална полиция“ заяви, че се въздържа да разкрие на кой художник е липсващата картина  – на Майстора или на Димитър Киров – Ди Киро, за да си спестят трудностите по време на издирването.

Папалезов разкри, че едно от задържаните лица се казва Атанас Нейков и е търговец на културни ценности от много години. Другото лице предпочита да не назовава името му. И двамата поне от 15 години посредничат при покупката на картини, антиквариат и други произведения на изкуството. Посредниците не са знаели, че са откраднати картини.

„Между търговците са извършени плащания на картините. Платено е над 10 000 лв.. Предстояло е допълнително плащане, тъй като е имало спор относно авторството. Крадците са знаели точно какво крадат“, категоричен е Папалезов.

Предстои оценителна експертиза на картините и тогава ще бъдат върнати на собственика.

Материалите по делото утре ще бъдат докладвани в Софийска районна прокуратура. На базата на събраните доказателства наблюдаващият прокурор ще прецени за съпричасността на задържаните лица, съответно да им бъде повдигнато обвинение. Към момента на двете лица не е повдигнато обвинение, стана още ясно от пресконференцията в СДВР.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!