Си Дзинпин

Китайският президент Си Дзинпин възобнови усилията за решаване на т. нар. „тайвански проблем“. Изглежда, че Пекин ще продължи да нагнетява напрежение върху Тайпе и през тази година.

„Целта остава мирното обединение“ – каза в реч в сряда Дзинпин.

Китайският президент подчерта, че не може да обещае, че няма да бъде употребена военна сила. Пекин си оставя възможност да вземе „всички необходими мерки“ за обединяване с Тайван, каза лидерът. Той отбеляза и че страната му е готова за преговори, но при условие, че тайванските власти приемат принципа „единен Китай“.

Речта на китайския ръководител грабна вниманието на световните медии. Какво обаче означава тя за отношенията Китай – Тайван? Какви са геополитическите последствия от нея?

Съдържанието на речта всъщност не представя нищо ново и никой не очаква в скоро време Китай да последва думите на президента на практика и да се втурне към Тайван с военна сила.

Основната цел на тази реч е, според тайвански анализатори, да изпрати съобщение на САЩ, че Пекин няма да толерира каквото и да е взаимодиействие между Вашингтон и Тайпе. Отношенията САЩ – Китай минават през напрегната фаза и това не е само заради скорошните търкания в областта на търговията.

Тези отношения биват оформени от по-фундаментален проблем: кой ще доминира в утрешния свят – било то технологично или геополитически. От американска гледна точка Тайпе играе важна роля в стратегията на Вашингтон за съревнование с Пекин.

Речта на Си намеква и какво можем да очокваме от Китай през тази година по отношение на тайванската му политика. Пекин вече започна да нагнетява напрежение върху острова през последните месеци. Китай например успя да откаже трима от дипломатическите съюзници на отцепилия се остров и сега само 17 държави имат формални отношения с Тайван. През миналата година огромната държава успя също така да накара някои международни авиокомпании да променят уебсайтовете си и да не вписват повече Тайван като независима държава.

Най-вероятно през 2019 година Китай ще продължи да оказва все по-осезаем натиск върху отделилия се остров.

 

Заб: Заглавието е на „Дебати.бг“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!