супербомба

Китайската държавна корпорация NORINCO за първи път показа снимки, на които се вижда китайският вариант на „Майката на всички бомби“ и нейните изпитания, съобщи в. „Глобъл таймс“. Отбелязано е, че по своята мощност и разрушителна сила тази бомба отстъпва само на ядрена.

Вестникът пише че в NORINCO вече за провели изпитания на възможностите на произведената от тях бомба, пусната от бомбардировач Н-6К, което довело до гигантски взрив. Мястото, където е бил извършен тестът, не се уточнява.

супербомба

Бомбата тежи няколко тона и поради размерите ѝ бомбардировачите могат да носят само по една при боен полет. Според анализатори тя е с дължина до 6 метра. Някои експерти отбелязват, че тази бомба изглежда по-малка от американската и това е направено специално, за да може оръжието да бъде транспортирано от Н-6К.

Специалисти предполагат, че китайската „Майка на всички бомби“ може да е термобарична, но това не е потвърдено от официален източник.

супербомба

През 2017 г. американските ВВС пуснаха видеозапис на изпробваната през 2003 г. своя най-мощна неядрена бомба GBU-43/B. Тя стана популярна като „Майката на всички бомби“. Записът беше огласен, след като ВВС на САЩ пуснаха такава бомба по позиция на джихадистката групировка „Ислямска държава“ в Афганистан.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!