гюешево - гкпп
Снимка: БГНЕС

Областният управител на Благоевград Николай Шушков и заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Десислава Георгиева подписаха договор за стартиране на подготвителни дейности за изграждането на нов граничен контролно-пропускателен пункт Струмяни – Берово, съобщиха от Областна администрация – Благоевград.

С това е даден старт на стратегическия проект за изграждане/рехабилитация на новия пункт, който ще бъде финансиран по Програма „Интеррег VI-A ИПП България-Северна Македония 2021-2027“, предаде БТА.

Финансирането е по Приоритетна ос 4 „Техническа помощ“ по програмата за трансгранично сътрудничество между двете държави и е предназначено за разработване на техническа документация, на Подробен устройствен план, анализи и други, които да обезпечат проектирането и изграждането на граничния пункт. Очаква се стартът да бъде в началото на 2023 г., допълват от Областна администрация – Благоевград.

С решение на Министерски съвет, областният управител на област Благоевград е определен за възложител, който следва да осъществи подготвителните дейности, проектирането и строителството на новия ГКПП.

При подписване на договора областният управител Николай Шушков каза, че се е сбъднала една дългогодишна мечта на хората от двете страни на границата, за която са положени много труд и усилия в годините, посочват от областната управа. „Какво по-добро от това да бъдат градени мостове в нелекото време, в което живеем“, каза още Шушков.

Като бенефициент от Република Северна Македония на инфраструктурния обект е определена Митническа администрация на Република Северна Македония.

От Областна администрация – Благоевград съобщават, че средствата за подготвителните дейности са в размер на 20 хиляди евро. Срокът за изпълнение на подготвителните дейности е шест месеца.

Още новини от деня – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук