Избори 14 ноември

Вчера Централната избирателна комисия ни съобщи, че най-много избирателни секции извън страната ще бъдат образувани в Обединеното кралство. Секциите там обаче са 126, докато секциите в Турция са 166. Това е с точно 40 повече от секциите в Турция на предходните парламентарни избори на 14 ноември, когато те бяха „скромните“ 126.

От 166-те секции, които ще се открият в Турция на 2 октомври, 143 се откриват служебно, тъй като законът предвижда това. Откриването на тези 143 секции служебно, беше обявено на 11 август 2022 г. с решение на ЦИК. Съгласно чл. 14, т. 3 от Изборния кодекс Централната избирателна комисия открива секции в местата, в които на проведени до 5 години преди изборния ден избори е имало образувана поне една избирателна секция, в която са гласували не по-малко от 100 избиратели.

Отделно от това, виждаме силна мобилизация на вота от Турция, който в над 90% отива към ДПС, тъй като в южната ни съседка се разкриват нови 40 секции, спрямо секциите на предходните избори. Секциите над служебно разкритите на база предходните избори (146) пък са 20. Това се дължи на многото подадени заявления на гласуване – общо 26 019.

И на предходните избори гласовете в Турция се наблюдаваше мобилизация на вота – на 14 ноември гласовете за ДПС от чужбина бяха 87 743, докато на 4 април – само 23 004, при все че на 4 април машинното гласуване не беше задължително и избирателите можеха да използват и хартиени бюлетини.

В предходния 47-ми Парламент ДПС бяха пета политическа сила след „Продължаваме промяната“, ГЕРБ, БСП, „Има такъв народ“, като имаха 34 народни представители. На изборите за 47-мото НС спечелиха общо 341 000 гласа или 13% от гласовете.

Сега обаче, след като от Турция бяха подадени цели 26 019 заявления за гласуване, ЦИК открива общо 166 секции в южната ни съседка. Колко гласове ще донесе това за ДПС и дали партията няма да стигне дори до третото място по численост в 48-мия Парламент, предстои да видим.

В предходните три парламента трета политическа сила беше БСП. Последното проучване на „Маркет линкс“ обаче показва сходни резултати на ДПС и БСП – вижте повече. Изследването на „Алфа рисърч“ пък директно дава третото място на ДПС – четете тук. 

През декември 2020 година турският президент участва в национална конференция на ДПС. След това, Карадайъ се срещна с турския президент и други представители на турските власти. Тогава Анадолската агенция цитира думите на лидера на ДПС: „Турция е нашата родина“, които по-късно доведоха до напрежение между Президентството и лидера на партията.

Мустафа Карадайъ посети Турция и преди предстоящите избори на 2 октомври. За срещата разбрахме на 2 август т.г. На срещата участваше още външният министър на Турция Мевлют Чавушоглу. Какво са си казали – не знаем.

Ердоган - Мустафа - ДПС
На снимката: Мустафа Карадайъ, Реджеп Тайип Ердоган и Мевлют Чавушоглу

Знаем обаче за данни как на предходните избори администрацията на Ердоган е помагала за участието на българските турци в изборите – организирали са автобуси от домовете на избирателите до урните, от Турция до България, плащали са горивото на тези, които са решили да пътуват със собствените си автомобили.

При разкриване на 166 избирателни секции в Турция, въпросът как така турската държава се съгласява да разкрие толкова много секции е особено актуален. Получава ли нещо турският президент Ердоган в замяна и какво може да е то остава мистерия. А дали ДПС няма да измести БСП и да стане трета политическа сила, ще разберем на 2 октомври.

Още вътрешнополитически новини – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук