Ердоган - Мустафа - ДПС
На снимката: Мустафа Карадайъ, Реджеп Тайип Ердоган и Мевлют Чавушоглу

Колко гласа дава Ердоган на ДПС е проверимо, стига да погледнем изборните резултати от последните три избора – два от тях предсрочни.

Какво обещава ДПС в замяна на тези гласове на Ердоган – ето този въпрос е интересният и, изглежда, отговор няма. Срещу какво Ердоган така охотно позволява толкова много секции за българските избори да се откриват в Турция, защо администрацията му помага за организацията на изборите? Какво печели от всичко това?

Колко гласа от чужбина отиват в ДПС?

ДПС получава общо 336 306 гласа на първите избори миналата година – редовните избори на 4 април. От тези 336 306, гласовете от чужбина на ДПС са 23 004, или 6,84% от всички гласове.

На първите предсрочни избори, които бяха и втори за миналата година – на 11 юли, гласовете за ДПС са общо 292 514, като от чужбина идват 29 609. Това прави 10,12% от всички гласове. На проследите избори на 14 ноември, когато имаше едновременно парламентарен и президентски вот, ДПС получава общо 341 000 гласа на парламентарния вот. Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ пък получава 309 681 като участник в президентските избори.

На 14 ноември при вота за парламент ДПС получава 87 743 гласа от чужбина – или 25,73% от всички гласове за партията. Мустафа Карадайъ пък получава 87 083 гласа за президент от чужбина.

През декември 2020 година турският президент участва в национална конференция на ДПС. След това, Карадайъ се срещна с турския президент и други представители на турските власти. Тогава Анадолската агенция цитира думите на лидера на ДПС: „Турция е нашата родина“, които по-късно доведоха до напрежение между Президентството и лидера на партията.

Мустафа Карадайъ посети Турция и преди предстоящите избори на 2 октомври. За срещата разбрахме на 2 август т.г. На срещата участваше още външният министър на Турция Мевлют Чавушоглу. Какво са си казали – не знаем.

Знаем обаче за данни как на предходните избори администрацията на Ердоган е помагала за участието на българските турци в изборите – организирали са автобуси от домовете на избирателите до урните, от Турция до България, плащали са горивото на тези, които са решили да пътуват със собствените си автомобили.

Колко са секциите в Турция?

На предходните избори на 14 ноември секциите в Турция бяха 126. В САЩ – 55. В Обединеното кралство, което беше първенец по най-много секции – 132.

Това стана възможно, след като в 45-тото Народно събрание Изборният кодекс беше променен така, че откриването на секции в чужбина да се случва след подаване на заявление и да няма ограничение за броя на секциите. Преди това ограничението за брой секции в държави извън Европейския съюз, каквито са и Турция, и САЩ, и Великобритания, беше 35. Излизането на Великобритания от ЕС обаче наложи въпросния брой да бъде преразгледан, за да може сънародниците ни да могат да гласуват, без да се налага да пътуват стотици километри. Същото се отнасяше и за секциите в САЩ, чиято територия е значително по-голямо и от тази на Турция, и от тази на Обединеното кралство.

За справка – на първите избори на 4 април секциите в Турция бяха 35. В САЩ секциите също бяха 35. В Обединеното кралство – отново 35.

При гласуване в чужбина, всеки гражданин трябва да попълни писмена декларация, че не е гласувал на друго място. И докато няма данни някой да помага в попълването на декларациите в САЩ или в Англия, данни за оказване на помощ на сънародниците ни в Турция има. Причината – недобро или никакво познаване на българския език у част от тях.

Макар и деликатен, въпросът със сериозното единомислие на сънародниците ни в Турция остава. Над 95% от гласовете в Турция продължават да отиват към ДПС. Администрацията на Ердоган продължава да помага в организирането на избори, попълването на декларации от членове на изборната комисия или трето лице, вместо от избирателя, продължава като практика, както и продължава практиката няколко месеца преди избори председателят на ДПС да се среща с Ердоган. Какво си говорят продължава да е големият въпрос. Дали наистина договарят условия, според които турската администрация да помага в изборния процес? Дали Ердоган иска нещо от Карадайъ в замяна и какво може да е това? Някой инструктира ли настоятелно българските турци да гласуват за ДПС, за да получи нещо договорено в замяна?

Видимо е, че изборният процес в Турция се провежда по начин, който не може да бъде видян никъде другаде. При провеждането на каквито и да е било избори, ние сме свикнали да гледаме репортажи за автобусите, за изборния туризъм, за попълването на декларации от трети лица, за самите трети лица, които изглеждат крайно съмнително.

ВМРО вчера използва въпроса изборните секции в Турция като част от предизборната битка, за да опита да спечели гласове, които да я вкарат в 48-мия Парламент. Партията остана извън законодателната власт след последните три избора. И докато това, че ВМРО се опитва да извлече дивиденти от въпроса, е пределно ясно, трябва да погледнем отвъд неговата деликатност и да помислим как той да бъде решен. Да, темата служи перфектно на популистите, да, деликатна е, да, носи със себе си травмите на Възродителния процес.

Въпросът обаче остава, проблемът в него също – защо турската администрация тласка българите в Турция да гласуват и помага така охотно в изборния процес? Догадките са много, но действителните причини остават неясни. Крайно време е да разберем.

Още актуални коментари – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук