енергия, ток

С 51.7% се е увеличило производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ през юли спрямо предходната година. Това сочат данните на Националния статистически институт (НСИ).

Ръст от 17.9% е отчетен и в добивната промишленост и в преработващата промишленост – с 12.1%, сочат годишните изменения.

По-съществен ръст в преработващата промишленост спрямо съответния месец на предходната година се наблюдава при производството на компютърна и комуникационна техника, електронни и оптични продукти – с 50.6%. Нараснало е и производството, некласифицирано другаде – с 44.3%, производството на превозни средства, без автомобили – с 32.7%. Ръстът при производството на напитки е 29.7%, сочат данните на НСИ.

Намаление е регистрирано при производството на тютюневи изделия – с 20.7%, обработката на кожи; производство на обувки и други изделия от обработени кожи без косъм – с 11.3%, печатната дейност и възпроизвеждането на записани носители – с 4.4%, производството на химични продукти – с 4.0%, и при производството на текстил и изделия от текстил, без облекло – с 2.7%.

Увеличение спрямо предходния месец е отчетено в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ с 12.7%, в добивната промишленост – с 3.9%, а намаление в преработващата промишленост – с 1.6%.

По-значителен спад в преработващата промишленост се наблюдава при: производството, некласифицирано другаде – със 17.8%, производството на тютюневи изделия – с 16.9%, производството на автомобили, ремаркета и полуремаркета – с 10.7%, производството на лекарствени вещества и продукти и производството на метални изделия, без машини и oборудване – по 8.1%.

Съществено увеличение е регистрирано при: производството на превозни средства, без автомобили – с 10.1%, производството на компютърна и комуникационна техника, електронни и оптични продукти – с 9.1%.

Още новини от деня – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук