Християн Мицкоски

Няма да има никаква промяна на Конституцията. Българите не заслужават и нямат място в Конституцията на Македония. Няма да се откажем от македонците в Пиринска Македония. Това каза лидерът на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Христиан Мицкоски по време на първата среща на ветераните на партията.

„На референдума народът трябва да реши, дали подкрепя или не, Договора с България, дали подкрепя или не, националната асимилация“, каза Мицкоски и добави:

„Договорът за приятелство и сътрудничество с България е източникът, основата на грубата българска политика спрямо Македония, която ни отрича правото на съществуване. Когато атакуваме една несправедливост, най-добре е да ударим по нейните корени. През последните 5 г. виждаме как едно отровно дърво ражда отровни плодове и поради тази причина е най-добре да ударим по корените на това отровно дърво, а не по неговите отровни плодове, какъвто е Договорът с България“.

Според него „над 60% от македонците и над 50% от неговите съграждани подкрепяли референдума и ще гласуват в негова подкрепа“.

„Тук съм пред Вас – за 10-ти, 15-ти, 20-ти път. Искам да чуят всички. Няма да има промяна на Конституцията. Без значение какъв ще бъде резултата от Референдума, но аз вярвам в моя народ и моите съграждани, че те ще излязат масово и ще гласуват срещу този асимилаторски договор.. Най-отговорно и най-искрено ви казвам: Няма да има промяна на Конституцията, защото българите не заслужават това. Защото те не са изпълнили нито една присъда от Съда за правата на човека в Страсбург за нашите братя от Пиринска Македония, защото отричат съществуването им. Те отиват и крачка напред. Със сила искат да ни накарат да се откажем от правата за нашите братя в Пиринска Македония. Е, това няма да стане! Докато ни има нас, ВМРО-ДПМНЕ, няма да се откажем от братята ни там. На тях им пречи нашата мобилизация. Това ги боли. На тях им пречи мощното ВМРО-ДПМНЕ“, каза още Мицкоски и обеща да „мобилизира македонският народ и мнозинството в парламента“. Според него по време на референдума трябва да бъдат организирани предсрочни парламентарни и предсрочни президентски избори в страната.

Припомняме, че на 7-ми септември Мицкоски внесе инициатива в Държавната избирателна комисия за провеждане на задължителен референдум с въпроса: Подкрепяте ли оттегляне на Закона за ратифициране на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между Република Македония и Република България?

Президентът на РСМ Стево Пендаровски смята, че въпросът на опозицията за референдума е за прекъсване на европейския път, докато за премиера Димитър Ковачевски става въпрос за непоследователност и преследване на лични, партийни интереси за запазване на позицията в партията на самия Мицкоски.

Мицкоски много популистично се опитва да трупа дивиденти върху предполагаемото македонско малцинство в България.  Дори и да оставим настрана безкрайните политически спорове за това кой е българин и кой македонец, има прости факти, които не могат да бъдат пренебрегвани. Над 120 000 македонски граждани са получили български паспорт, а още 10 000 души чакат да получат такъв. Тези хора със сигурност имат българско самосъзнание. Докато българи с македонско самосъзнание няма. Или ако има, то те се броят на пръсти и са инспирирани от про-сръбските македонски служби и националисти с цел провокация.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук