По света се носят куп легенди за заровени съкровища, скрити златни градове и тонове потопено злато… Вижте някои от тях: 

Кехлибарената стая

Кехлибарената стая се намира в Екатерининския дворец в бившата резиденция на руските царе в Царское село (днес град Пушкин), близо до Санкт Петербург. Представлява стая, напълно облицована с кехлибарени панели със златен кант и огледала. Заради своята красота понякога е била наричана „Осмото чудо на света“. Създадена е в началото на 18 век в Прусия.

Скоро след направата ѝ е подарена от пруския крал Фридрих Вилхелм I на неговия тогавашен съюзник руския цар Петър I.

Amber-Room

Кехлибарената стая е плячкосана по време на Втората Световна война от нацистите и местонахождението ѝ е изгубено в хаоса в края на войната. Точната ѝ съдба все още остава в тайна.

Гробницата на Цин Шъхуан

Цин Шъхуан е първият император на Китай, управлявал през 221 – 210 година пр.н.е. Наследил през 246 година пр.н.е. царството Цин, една от „Воюващите държави“, до 221 година пр.н.е. той успява да се наложи над своите съперници, слага край на продължителните войни в региона и за пръв път обединява Китай под обща власт.

Гробницата на Цин Шъхуан 2 съкровище

Нищо друго не илюстрира така добре могъществото на Цин Шъхуанди от размерите на погребалния комплекс, който той започва да строи приживе. Гробницата е в центъра на вниманието му още от 13-годишна възраст. За построяването на мавзолея недалеч от днешния град Сиан са привлечени 700 000 работници и занаятчии.

Могилата с погребението на първия император е идентифицирана едва през 1974 година. Нейното проучване продължава и сега.

Гробницата на Цин Шъхуан

Разкопките са само частично завършени, но до голяма степен се дължат на легендите, че масивната подземна гробница е заобиколена от отровни живачни реки. Археолозите се опитват да отворят повече от погребания глинен град, но те трябва да се движат бавно и внимателно, за да избегнат отравянето на безбройните подземни потоци в района. Това означава, че неизвестните съкровища и тялото на Цин Шъхуан може и да не бъдат открити.

Медните свитъци

Двойка медни свитъци са намерени през 1952г. в дълбините на една и съща система от йордански пещери, в която първоначалните свитъци от Мъртво море са открити през 1946г.

Медните свитъци съкровища

Тези свитъци се оказаха две отделни части от един голям свитък, написан на иврит. За разлика от останалите свитъци от Мъртво море, това подробно описва разположенията на 64 отделни съкровища от злато и сребро. Поради неспецифични инструкции, ловците на съкровища не са сигурни къде да търсят това скрито богатство от злато и сребро.

Златото на Леон Трабуко

В началото на 30-те години на ХХ век мексиканският милионер Леон Трабуко извършил няколко тайнствени експедиции в пустинята Ню Мексико. По това време САЩ се намирали под влиянието на разразилата се през 1929-1934 г. Велика депресия – стойността на долара спаднала рязко, а златото скочило неимоверно. Затова Трабуко и партньорите му решили да припечелят, като купят в Мексико големи запаси злато, за да ги продадат изгодно в САЩ.

Златото на Леон Трабуко

Те си спретнали тайник в пустинята, но в резултат се наиграли. Според Закона за златния резерв от 1934 г. притежанието на големи запаси от злато от частни лица било незаконно. С това късметът буквално им обърнал гръб. През следващите пет години починали всички партньори на Трабуко, а самият Леон през целия си останал живот се опитвал безрезултатно да продаде нещастното злато.

След неговата смърт мястото на скритите съкровища така и останало неизвестно.

Съкровището на рицарите тамплиери

Религиозният Орден на рицарите тамплиери е бил мощна организация на воини от XII век, чието богатство им позволява да формират основите на нашата модерна банкова система. Орденът на тамплиерите е свързан с всякакви конспиративни теории – от това, че опазват наследниците по кръвна линия на Исус Христос – до това, че са масони каменоделци и илюминати.

21-real-life-lost-treasures-that-have-yet-to-be-found-21-photos-10

Знае се със сигурност, че тамплиерите притежавали огромни богатства. През XIV век папата нарежда Орденът да бъде закрит. Те отказват и папата нарежда те да бъдат арестувани.

Земята и съкровищата, които са притежавали рицарите в Европа били конфискувани, но голяма част от богатствата им така и не били открити. Има спекулации, че няколко влиятелни европейски фамилии са откраднали огромните богатства на тамплиерите Твърди се още, че едно от евентуалните места, на което се намират част от богатствата е канадският остров Оук. Ако това е истина се потвърждава хипотезата, че рицарите тамплиери са имали контакт със Северна Америка.

Съкровището е скрито в дълбока яма, до която няма достъп.

Съкровището на Форест Фен

Милионерът и колекционер на изкуство от Ню Мексико Форест Фен измисли предизвикателна загадка, с която провокира хората да станат от диваните пред телевизорите и да се превърнат в същински златотърсачи.

21-real-life-lost-treasures-that-have-yet-to-be-found-21-photos-14

84-годишният Фен е скрил съкровище на стойност 2 милиона долара някъде из Скалистите планини на Северна Америка. Сандъкът с  богатството съдържа златни монети и парчета злато, някои с големината на кокоше яйце. Освен това в ковчежето има и рубини, изумруди, сапфири и диаманти.

Идеята да организира лов на съкровища хрумнала на бившия виетнамски пилот през 1988г., когато му открили нелечим рак на бъбреците. За да открият богатството, заровено на неизвестно място преди 5 години, приключенците трябва да прочетат мемоарите му, озаглавени „Тръпката на преследването” (The Thrill of the Chase). Книгата съдържа поема, в която има 9 ключа. Фен разказва, че някои от ловците са се доближавали на не повече от 60 метра от съкровището.

Кораба Флор де ла Мар

200 сандъка със съкровища: диаманти колкото юмрук, златни статуи на слонове, тигри и маймуни, китайски порцелан – съкровищата на Малакския султанат, както и богатства, отмъкнати от конкистадорите в Африка и Аварийския полуостров, в Индия и Сиам (Тайланд), които така и не стигнали до португалския крал Мануел I Къде: До бреговете на Индонезия и Малакския проток.

кораба Флор де ла Мар

Търсачите на съкровища казват, че ценностите от кораба Флор де ла Мар (Flor de la Mar – „Цветето на морето“) са най-голямото съкровище в света, а самият кораб – най-ценният плавателен съд, потъвал някога. С него португалците превозвали значителна част от трофеите, с които се сдобили при превземането на Малакския султанат. Но корабът така и не стига пристанището си – през 1511 г. Флор де ла Мар потъва и вече стотици години се намира някъде на дъното на Малакския проток.

Търсачите на съкровища са готови във всеки един момент да се гмурнат в търсене на скъпоценностите в Индонезия. Американецът Робърт Маркс, специалист по съкровища от потънали кораби, заяви, че е готов да похарчи 20 млн. долара, за да намери и извади на повърхността товара на Флор де ла Мар. Но индонезийските власти отричат всички предположения, като се надяват да открият съкровището без чуждестранна помощ. През юли месец тази година бе обявено, че започва подводна археологическа експедиция край бреговете на Суматра. По думите на археолога Али Акбар, издирването на „Цветето на морето“ няма да се окаже толкова лесно, предвид факта, че проливът Малака е един от най-оживените морски пътища в света – там може да има около 400 кораба, потънали в периода между 1500 и 1800 г.: върви разбери къде е точно този, който е пълен със злато…

За още любопитни материали харесайта нашата ФЕЙСБУК страница – ДЕБАТИ 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!