Коментарите на руския външен министър Сергей Лавров бяха посрещнати със смях по време на международна конференция в Индия, когато той заяви, че войната в Украйна е била „започната срещу“ неговата родина.

В речта си по време на Диалога „Раисина“, политическо и икономическо събитие в Делхи, Лавров също така заяви, че Русия се опитва да спре войната.

„Войната, която се опитваме да спрем, която беше започната срещу нас с помощта на украинския народ, разбира се, повлия на политиката на Русия, включително и на енергийната политика“, каза той, като за кратко се препъна в думите си, докато хората в публиката се смееха, предаде „The Guardian“.

Лавров продължи: „И най-грубият начин да опиша какво се промени: ние повече няма да разчитаме на никакви партньори на Запад. Няма да им позволим отново да взривяват тръбопроводите“, като имаше предвид експлозиите, които повредиха газопровода „Северен поток“ в Балтийско море през септември.

Противно на твърденията на Лавров, руският президент Владимир Путин започна инвазия в Украйна на 24 февруари миналата година в рамките на така наречената от него „специална военна операция“.

Конференцията Диалога „Раисина“ се провежда след срещата на външните министри от Г-20 в Делхи, по време на която държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен заяви на Лавров, че САЩ няма да отстъпят от подкрепата си за Украйна.

Индия, която има дългогодишни икономически и военни връзки с Русия, запази неутралитет по темата за войната в Украйна.

Тя се въздържа при гласуването на резолюциите на ООН, осъждащи руската инвазия, и увеличи вноса си на руски петрол след въвеждането на западните санкции срещу Москва.

Още международни новини – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук