Александър Морфов.
Александър Морфов. Снимка: БГНЕС

Режисьорът Александър Морфов очаквал да бъде уволнен. Това стана ясно от думите му в интервю, излъчено днес по bTV. „Войната между мен и лицето Василев продължава вече три месеца и половина и аз очаквам отдавна той да употребя всичките си номенклатурни и административни сили, за да ми уволни от театъра“, каза той. „Така повече не може“, категоричен е режисьорът.

Морфов бе дисциплинарно уволнен от Народния театър „Иван Вазов“ преди дни след няколкомесечен скандал с управата на театъра.

Скандалът започна на 29 октомври, когато в знак на протест Морфов надраска вратата на кабинета и изкърти табелката с името на Велислава Кръстева – тогава пиар на театъра, а преди това дългогодишен пиар на ДПС, двукратно депутат от партията и приближена до нейния почетен председател Ахмед Доган. Конкретният повод за гнева му бе видео от изборите на 2 октомври, в което Кръстева придружава Доган до избирателната секция.

На 28 февруари Морфов бе дисциплинарно уволнен от Народния театър, а Велислава Кръстева съобщи че от 1 март няма да е част от екипа на театъра.

По думите му, Морфов е бил уволнен „с ченгеджийски номера“. Дори бил привикан в полицията на разпит заедно със съпругата си актрисата Рени Врангова. Той напомни, че е признал, че е автор на надписите по вратата на Велислава Кръстева и уточни, че драскането на вратата на бившият пиар на театъра Кръстева е протест срещу намесата на политиката в театъра.

Той разбрал, че е станал „много важен“ в държавата след протеста срещу назначаването на Велислава Кръстева за пиар на театъра по писанията в жълтите медии.

„Всякакви възможни форми на словоблудство се изляха срещу мен със страшна сила. В началото не обръщах внимание, защото много обичам китайската поговорка „какво може да мисли дървото за кучетата, които пикаят по него“. Но кучетата станаха много и затова реших че трябва да кажа нещо за всички тях и за всички останали, които сме на дървото. Те и всичко хора трябва да разберат, че така повече не може да си живее и трябва да си осмислим живота, хора. Продължаваме да бъдем в сянката на уродливо управление вече продължение на толкова много години. Хидрата се впила в държавата и смуче кръвта на нормалните хора“, смята Морфов.

По думите на режисьора ситуацията в Народния театър е едно мини копие на ситуацията в цялата държава:

„Един самопровъзгласил се диктатор, който управлява с всичките номенклатурни и канцеларски номера, унижава хората, освобождава тези, които не му трябват, назначава други. Целия апарат там е обърнат наопаки с неговите хидри, които подслушват, гонят унижават. Разбира се, неговият голям ход беше това, че ги купи-направи им заплатите три пъти по-големи, даде им премии между 8000 и 18 000 лв.“, каза още той.

„Театърът трябва да е независим“, изтъкна Морфов като обвини Васил Василев, че е зависим от ДПС и другите управляващи.

Според него над директора на Народния театър вероятно има чадър, който е от три страни – от президента, от „ДПС и Сараите“ и от ГЕРБ, които описа като „моите отдавнашни приятели от ГЕРБ“. „Тези хора нямат съвест, нямат морал. Липсата на морал и съвест се оказа печеливша стратегия за кариеристите“, заяви режисьорът.

Геният на предателството се е родил в България, подчерта Александър Морфов. Ние сме най-търпеливата нация, а гневът на българина угасва след третата ракия в кръчмата, допълни той.

Още новини от деня – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

3 КОМЕНТАРИ

  1. Хидрата е Киро просто с ПП,ДБ. Шарлатани без морал съсипаха държавата. Така повече неможе да се живее. Никога не е късно да станеш за резил. Това, за Морфов.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук