Дървото, изкоренено по време на буря в Холандия, е довело до откриването на една от най-големите кокаинови лаборатории в страната, съобщи полицията в четвъртък. Работниците по почистването отстранявали дървото след бурята в четвъртък, когато забелязаха миризма на химикали и „подозрителни“ мъже, които вървели около намираща се наблизо фермерска барака в южното нидерландско село Оуд-Восенмеер.

„Полицията е повикана и агентите са открили лабораторията в бараката“, се казва в полицейско изявление, като добавя, че е „една от най-големите открити досега в страната“.

Полицията отказа да каже колко кокаин е намерен, но призна, че ще има „няколко дена“ работа за демонтиране на лабораторията. Не са извършвани арести, а заподозрените са избягали.

Рекордни количества все по-чист кокаин се задържат от европейските власти, съобщава агенцията на ЕС за наркотиците в доклад, публикуван в четвъртък.

Страните членки на ЕС са конфискували през 2017 г. 140 тона кокаин, което е рекордно число досега, като средно на улицата грам от тази дрога струва между 52 и 82 евро, съобщават от Европейският център за мониторинг на наркотиците и наркоманиите (EMCDDA).

Чистотата на кокаина на улицата достигна най-високото си ниво за едно десетилетие през 2017 г., докато цената на дребно остава стабилна. Най-висок е делът на конфискациите на кокаин в Белгия с 45 тона, следван от Испания с 41 тона.

Увеличаването на трафика чрез морски контейнери е „голямо предизвикателство“, се казва в доклада.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!