Вярата в извънземни може да замени религиозните вярвания в близко бъдеще, тъй като все повече хора са по-убедени в съществуването на извънземни, отколкото на Бог, според американски професор. Повече от половината американци вярват в Бог, а броят на тези, които вярват в извънземни, е само малко по-нисък, съобщава „Дейли Експрес“.

Професорът и автор на нова книга за възприятията на американците за космоса, Даяна Пасулка, заявява, че вярата в извънземни може да замени религиозните вярвания. Книгата, написана от нея /професор в университета на Северна Каролина/, се фокусира върху това защо хората избират да вярват в свръхестественото и как ние използваме боговете и извънземните, за да обясним необяснимото.

В интервю за „Вокс“ проф. Пасулка обяснява как парадигмата се измества от едно нещо към друго. Тя казва, че това е така, защото в човешката история не е открито никакво доказателство за Бог, докато един ден извънземният живот може да бъде доказан.

Професор Пасулка казва:

„Аз съм историк на католицизма и това, което откривам, когато си взаимодействам с хора от католически общности, е, че те вярват, че Исус ходи по вода и че виденията на Дева Мария са истина. Но има нещо различно в историите за НЛО. Тук имаме хора, които са истински учени, като Елън Стофан, бивш главен учен в НАСА, които с готовност излизат по телевизията и правят съобщения като: „Ние ще открием извънземен живот.“

Стофан няма предвид конкретно интелигентен извънземен живот, но много хора я тълкуват именно така.

„Тя казва, че ще намерим живот, ще намерим обитаеми планети и подобни неща. Така че това дава на този тип религиозност далеч по-мощна мотивация от традиционните религии, които се основават на вярата в невидимите и непостижими неща. Но убеждението, че НЛО и извънземните са потенциална истина и потенциално могат да бъдат доказани, дава на вярата на хората, склонни да приемат това, уникален тласък“ – обясни Пасулка.

По мнение на изследователката въз основа на горните съждения би било справедливо да наричаме вярата в извънземните нова религия.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук