Документален филм за „Капитан Андреево“ и връщането на държавата на границата по отношение фитосанитарния контрол излезе вчера. Филмът проследява действията на правителството на Кирил Петков относно външната граница на Европейския съюз, която и е най-натоварения сухопътен граничен пункт в ЕС. Премиерата на филма беше вчера в Дома на киното в софия, паралелно с това и в платформата за видеосподеляне YouTube. 

„Как едно престъпление се е случвало всеки ден в продължение на години? Защо не са вярвали, че някой ще посмее да го спре? Цената, която сме плащали за него, е здравето на всички българи“, пишат авторите.

„Една история за корупцията, която убива“, допълват те.

„Филмът разказва за схемата на най-голямата сухопътна граница в Европа, където частна фирма се е настанила в продължение на 10 години и осъществява фиктивен санитарен контрол. По този начин до българската трапеза абсолютно контролирано са достигали тонове отровна храна. Цялата история, разказана от първо лице, от хората, разкрили корупционната схема, превърнала се в символ на завладяната от мафията държава. Филмът нямаше да бъде възможен без работата на българските журналисти, посветили живота си на търсенето на истината“, посочват още авторите. 

Във филма виждаме разказите на проф. Христо Даскалов, който по време на събитията на „Капитан Андреево“ беше изпълнителен директор на Българската агенция по безопасност на храните, на Иван Христанов – бивш заместник-министър на земеделието, на председателя на Комисията по превенция и противодействие на корупцията в 47-мото Народно събрание Михал Камбарев, на Дафинка Главанска – представител на БАБХ на граничния пункт, на народните представители от „Продължаваме промяната“ Йордан Маджунков и Росен Костурков.

Филмът включва още архивни кадри на заседания на Народното събрание, на парламентарни комисии, на „онова“ интервю на Станислав Трифонов, в което се роди фразата „Македония-я-я-я“. Историята пък се проследява през преглед на новинарските емисии в последните месеци.

Можете да гледате целия филм във видеото:

Още новини за култура – четете тук.

Още вътрешнополитически новини – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук