Ирит Лилиан
На снимката: Ирит Лилиан

Израел съобщи, че назначава свой посланик в Турция за първи път от 2018 г. насам, след като двете страни възстановиха напълно отношенията си, съобщава в. „Таймс ъф Израел“.

Ирит Лилиан, високопоставен дипломат, изиграл ключова роля в помирението между Израел и Турция, ще бъде следващият посланик в Турция, съобщи израелското външно министерство, предаде БТА.

Лилиан е шарже д’афер в Анкара от февруари 2021 г. – период, в който двете страни направиха постепенни стъпки към пълно възстановяване на дипломатическите отношения.

В Анкара няма израелски посланик от 2018 г., когато Турция отзова своя посланик и поиска израелският да напусне в знак на протест срещу отговора на Израел на размириците по границата с Газа, при които бяха убити десетки палестинци.

Миналия месец двете страни обявиха, че ще възстановят пълните си дипломатически отношения след две години на постепенно сближаване, което забележимо набра скорост тази година с взаимни посещения на висши служители. Вижте повече.

„От самото начало беше ясно, че изграждаме процес, в който сме съгласни да имаме разногласия“, каза Лилиан, която преди това е била посланик на Израел в България и Австралия, в интервю за „Таймс ъф Израел“ през август.

Ирит Лилиан е била посланик в България в периода 2015-2019 година.

„Навлизаме в коректни, положителни двустранни отношения, които имат широк спектър от дейности, но знаем, че има точки, по които не сме съгласни“, каза тя. „Знаем, че не влизаме в идеален брак.“

Назначението на Лилиан сега трябва да бъде одобрено от правителството и – тъй като страната се управлява от служебно правителство – от главния прокурор на Израел.

Премиерът Яир Лапид трябва да се срещне с турския лидер Реджеп Тайип Ердоган в кулоарите на предстоящото Общо събрание на ООН по-късно тази седмица.

Още международни новини – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук