На снимката: Турският външен министър Мевлют Чавушоглу
На снимката: Турският външен министър Мевлют Чавушоглу

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу съобщи днес, че Турция отново ще назначи посланик в Израел. Израел също ще назначи свой посланик в Турция, предаде „Ройтерс“. Това се случва повече от четири години след отзоваването на посланиците на двете държави и представлява важен момент в усилията за нормализиране на отношенията между двете страни.

Двете регионални сили изгониха посланиците си през 2018 г. заради убийството на 60 палестинци от израелските сили по време на протестите на границата с Ивицата Газа срещу откриването на посолството на САЩ в Йерусалим.

Държавите обаче работят за заздравяване на отдавна обтегнатите връзки, като енергетиката се очертава като ключова област за потенциално сътрудничество, отбелязва „Ройтерс“.

От офиса на израелския премиер Яир Лапид съобщиха днес, че двете страни са решили да възстановят пълните си дипломатически отношения.

„Беше решено отново да се повиши нивото на отношенията между двете страни до това на пълни дипломатически връзки и да се върнат посланиците и генералните консули“, се казва в изявление на кабинета на Лапид след разговор между премиера и турския президент Тайип Ердоган.

„Подобряването на отношенията ще допринесе за задълбочаване на връзките между двата народа, разширяване на икономическите, търговските и културните връзки и укрепване на регионалната стабилност“, се казва още в съобщението.

Посещението на израелския президент Исак Херцог в Турция през март, последвано от визити на двамата външни министри, спомогна за затопляне на отношенията след повече от десетилетие на напрежение.

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу заяви, че назначаването на посланици е една от стъпките в нормализирането на отношенията.

Стъпката, която идва в момент, когато Израел се стреми да подобри връзките си с регионалните сили, беше договорена две години след т.нар. Авраамови споразумения, с които се нормализираха отношенията между Израел, Бахрейн, Обединените арабски емирства и Мароко.

През януари президентът Реджеп Тайип Ердоган обяви, чеТурция се надява да отвори нова глава със страните от Персийския залив и Близкия изток, особено с Израел и Обединените арабски емирства.

Неотдавнашното сближаване между двете страни е в резултат на усилията на Турция да се съревновава с Гърция и Кипър за осигуряване на източносредиземноморски коридор за доставка на израелски природен газ за Европа.

Израел също показа признаци на „размразяване“ в отношенията с други предимно мюсюлмански държави в региона.

Още международни новини – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук