Деница Златева
На снимката: Деница Златева. Кадър: bsp.bg

Служебното правителство, назначено от президента Румен Радев, вчера смени ръководството на „Булгаргаз“. Назначен беше нов Съвет на директорите, начело с Деница Златева – бивш депутат в 42-рото Народно събрание от БСП. Промените са в процес на вписване в Търговския регистър.

Деница Златева ще смени на поста изпълнителен директор Людмил Йоцов. Заедно с Йоцов, освободени бяха и членовете на Съвета на директорите – Анжела Славова, Антон Адамов и Стефан Войнов. Техните места ще заемат Димитър Спасов, Татяна Петрова и Веселин Синабов. Иван Топчийски остава в Съвета на директорите като негов председател.

Самата Деница Златева е член на Националния съвет на БСП, част от вътрешната опозиция на настоящето ръководство на партията. Миналата година Златева беше сред хората в Националния съвет на БСП, които поискаха оставката на Нинова като лидер на партията.

Последната промяна в управлението на „Булгаргаз“ беше извършена от правителството на Кирил Петков. Именно то назначи Людмил Йоцов за изпълнителен директор на дружеството.

За да назначи Йоцов за директор, кабинетът „Петков“ уволни предходния директор – Николай Павлов. Той пък заемаше поста от 2016 година, с изключение на едно кратко прекъсване, в което беше служебен министър на енергетиката в първото служебното правителство на Радев от 2017 година.

Настоящата промяна на управлението на „Булгаргаз“ не е първата, която се прави от кабинет, назначен от Радев. Първият кабинет „Янев“ също промени ръководството през юли 2021 година, като обаче остави Николай Павлов в Съвета на директорите. След смяната на Павлов, напрежението между изпълнителната власт и президентството започна да става видимо.

Както през 2021 година, така и сега, служебните правителства на Радев сменят управлението на „Булгаргаз“. Дали ще последва промяна в политиката на дружеството, ще разберем от това дали ще работи за доставката на онези седем танкера с втечнен газ, които правителството на Петков договори с ангажираща оферта, или ще се оправдае с неуспех в намирането на терминали за разтоварване. След това хипотезата е преговори с „Газпром“.

Възможно е новото ръководство и изцяло да прескочи частта с танкерите, като директно последва мантрата за „евтиния газ“ на „Газпром“. Към момента няма изгледи фактът, че крайният получател на парите за руски газ, е Руската федерация, да притеснява служебния кабинет и кадрите, които той назначава – тоест това, че България потенциално ще финансира войната на Путин в Украйна, не изглежда да е проблем за тях.

Пазарът ще бъде залят с газ, ако политиците спрат да пречат, е мнението на предприемачът Сашо Дончев, изпълнителен директор на частната газова компания „Овергаз“. Подобно е и мнението на Филип Ромбаут, съсобственик на торовия завод в Девня „Агрополихим“, който смята, че големите компании трябва да купуват газ от пазара, вместо на цени, регулирани от „Булгаргаз“.

Още вътрешнополитически новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук