Протест срещу президента Румен Радев и руската газова зависимост се провежда в София. Организаторите заявяват, че протестът им ще бъде регулярен – всяка сряда. Продължава и подписката на „БОЕЦ“ с искане за импийчмънт на президента Радев. 

Първият протест #ГАZwithme се проведе на 5 август. Както тогава, така и тази вечер протестиращите скандираха „Тук не е Москва!“. Гражданите настояват служебното правителство да не преговаря с „Газпром“ за доставки на природен газ и да не поставя България в положение на руска газова зависимост.

Протестиращите призоваха отново и България да не изпълнява искането на Русия и да не екстрадира руския гражданин, противник на режима на Путин и войната, Алексей Алчин.

Вижте и видео от протеста на живо:

Припомняме и седемте въпроса, които протестът представя пред политическите партии у нас и изпраща като отворено писмо към тях:

1. С доставчици от кои страни България ще сключи договори и кога, за да се подсигурят нужните количества за зимата, в контекста на санкциите на ЕС за доставките на газ и нефт от Русия?

2. Какви са първите стъпки, които ще предприемете за организирането на честни избори – за машинно гласуване, за етично медийно поведение и отразяване на кампанията, за подготовка на предизборни листи?

3. Как ще подсигурите и подсилите военната отбрана на България като член на НАТО в контекста на войната на Русия срещу Украйна?

4. Каква хуманитарна политика предлагате за мерки за помощ на украинските бежанци в следващите 6 месеца?

5. Каква е позицията, която ще заемете, във връзка с искания за екстрадиране от България към Русия на руски граждани, обявили се против войната в Украйна?

6. Какви стъпки и в какви срокове ще предприемете за отговор на поканата от Съвета на ниво министри на ОИСР (т.нар. „клуб на богатите“ държави) към България за започване на преговори за членство от 25.01.2022г. и за осъществяване на Пътната карта за присъединяване на България към ОИСР, приета от кабинета „Петков“ на 10.06.2022 г.?

7. Чий е Крим?

Още вътрешнополитически новини – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук