Алексей Илчин протест

Протест срещу екстрадирането на руски гражданин, противник на режима на Владимир Путин, ще се проведе тази вечер в София. Протестът е обявен за 18:00 часа пред Съдебната палата. Алексей Алчин е гражданин на Руската федерация, но живее в България от 2017 година. В началото на август обаче българската прокуратура иска да уважи желанието на Русия Алчин да бъде принудително върнат в родината си. Подкрепящите Алексей Алчин заявяват, че позицията му срещу войната на Путин в Украйна са причината да се иска екстрадицията му и настояват българските власти да не правят България съучастник в престъпленията на Путин. 

През 2021 г. руската прокуратура образува наказателно дело срещу Алчин за укриване на данъци. „Добре знаем, че корумпираните правоприлагащи органи на Русия имат утвърдена практика да образуват наказателни дела за укриване на данъци, с цел за премахване на вероятната конкуренция след което да отнемат бизнеса. Хиляди предприемачи и бизнесмени са лишени от свобода в Русия по подобни дела“, казват организаторите на протеста.

На 1 август 2022 година българските правоохранителни органи арестуват Алчин. На 2 август във Варна се провежда съдебно заседание за налагане на мярка арест, в рамките на което прокурорът поиска да се уважи искането на Русия за екстрадиция на Алчин. Предстои и окончателното произнасяне на апелативния съд дали Алчин да бъде екстрадиран.

„Интересен е и фактът, че именно след началото на войната, когато Алексей публично осъди агресията на Русия срещу Украйна и на 24 февруари 2022 г., на антивоенен митинг във Варна, изгори руския си паспорт и военна книжка, Русия изпрати искане чрез Интерпол до България за екстрадиране по наказателно дело, в което той е обвинен за предполагаеми неплатени данъци“, отбелязват организаторите.

„Всеки има право на справедлив и прозрачен съдебен процес и човешки условия по време на заключението. В настоящата ситуация, въз основа на досъдебната, съдебната и практиката за задържане под стража, може да се твърди с увереност, че настоящият политически режим в Русия не гарантира защитата и спазването на правата на обвиняемите“, заявяват те.

Изказваната публично от Алчин антивоенна позиция с политически елементи може да се превърне в основание за утежняване на положението му при физическото му предаване в Русия“, казват още те.

„В настоящата ситуация цивилизованите европейски демокрации нямат моралното право да сътрудничат с путиновата Русия в рамките на Интерпол. Считаме за необходимо всички страни членки на ЕС, включително и България, да прекратяват разглеждането на подобни искания от Путинова Русия“, настояват те и заявяват, че „подобно сътрудничество ще предостави и допълнителен инструмент за режима на Владимир Путин за оказване на натиск върху политически активисти в чужбина чрез фабрикуване на подобни криминални дела“.

„Много руски граждани отказват да плащат данъци като акт на протест, тъй като те де-факто се използват и като финансова подкрепа за правоохранителната система, която се занимава с репресии срещу собствените си граждани“, отбелязват те, като допълват, че „повечето от тези данъци са насочени за финансиране на руските въоръжени сили, които днес извършват престъпен акт на военна агресия срещу суверенната държава Украйна“.

„Да сътрудничиш по някакъв начин на този режим, означава да приемеш играта му и да станеш съучастник в престъпните процеси, без да го осъзнаваш“, категорични са организаторите на протеста – „За свободна Русия“, Атлантическият съвет, „Десен форум“ и БОЕЦ.

Те призовават България да откаже екстрадицията на Алчин и да не се превръща в съучастник на Путин.

Всичко за войната в Украйна – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

1 коментар

  1. Бившият главен прокурор Цацаров се учеше от Чайка /не бих го нарекъл прокурор/ , г-н Гешев бе посочен от Цацаров , резултатът е налице.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук