протест газ
Снимка: Фейсбук/#ГАZwithme

За втори път пред президентството ще се проведе протест срещу намеренията за възобновяване на доставките на природен газ от руската компания „Газпром“. Това ще бъде втората проява на недоволство от служебния кабинет на Гълъб Донев от назначаването му миналата седмица.

Организаторите изпратиха отворено писмо, в което призовават за отговори на седем въпроса, свързани с енергийната зависимост от Москва в контекста на войната на Русия в Украйна.

Публикуваме цялото писмо:

Уважаеми и неуважаеми политически партии, служебни управляващи,

В петък започнахме с протест по повод отлагането от страна на служебния кабинет на Гълъб Донев на пускането в експлоатация на газовия интерконектор с Гърция и създаване на „кризисен щаб“ за доставките с газ, въпреки че такива вече бяха договорени от досегашния кабинет на Кирил Петков. Очакваме развитието на казуса.

След като България е едновременно в ситуация на временно управление, което има право само да организира следващите парламентарни избори, но и в ситуация на война в Европа и произтичащи от това икономически и политически усложнения, само за 3 дни служебният кабинет на президента Румен Радев предприе стъпки, довели до граждански протест. Интерконекторът е само един повод, а тревожните сигнали от служебния кабинет – много. На карта е поставено завършването на започнати процеси на промяна, извършване на реални действия по политически обещания за реформи и в крайна сметка – бъдещето на европейска България без мафия.

Затова днес ви питаме като вероятни участници в решенията за страната: „Ако вашата партия/кабинет беше в позицията да взима активни решения, какви ще са те по въпросите за“:

1. С доставчици от кои страни България ще сключи договори и кога, за да се подсигурят нужните количества за зимата, в контекста на санкциите на ЕС за доставките на газ и нефт от Русия?

2. Какви са първите стъпки, които ще предприемете за организирането на честни избори – за машинно гласуване, за етично медийно поведение и отразяване на кампанията, за подготовка на предизборни листи?

3. Как ще подсигурите и подсилите военната отбрана на България като член на НАТО в контекста на войната на Русия срещу Украйна?

4. Каква хуманитарна политика предлагате за мерки за помощ на украинските бежанци в следващите 6 месеца?

5. Каква е позицията, която ще заемете, във връзка с искания за екстрадиране от България към Русия на руски граждани, обявили се против войната в Украйна?

6. Какви стъпки и в какви срокове ще предприемете за отговор на поканата от Съвета на ниво министри на ОИСР (т.нар. „клуб на богатите“ държави) към България за започване на преговори за членство от 25.01.2022г. и за осъществяване на Пътната карта за присъединяване на България към ОИСР, приета от кабинета „Петков“ на 10.06.2022г?

7. Чий е Крим?

Гражданските протести продължават, като това не са всички теми, по които изискваме действия. Но засега това са въпросите, на които настояваме за отговор до сряда – когато е следващият протест #ГаzWithMe

От организаторите на #ГаzWithMe

Още новини от деня – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук