Продължаваме промяната и Демократична България брифинг

Точно преди поредните парламентарни избори, вместо да се появят нови управленски идеи или планове за бъдещето и развитието на страната ни, за пореден път се появява компромат срещу Промяната. Запис с гласовете на Асен Василев, Кирил Петков, Лена Бориславова и Николай Денков беше публикуван от сайта „Афера“ малко след 17ч. вчера. Според изданието, което вече няколко пъти разпространява аудио файлове с разговори между политици, става дума за партийна среща по време на последните парламентарни избори през 2023 година.

Историята е много подобна на изнесения миналата година уж „скандален“ запис от бившия депутат на ПП–ДБ Радостин Василев, в който накрая се оказа, че няма нищо скандално, но беше успешно манипулиран за да влияе на обществото. Този път обаче, явно не се е намерил някой Радостин Василев, и записът е пуснат анонимно.

Трябва да се отбележи, че както при първия запис, и при този, до голяма степен има извадени фрази от контекста манипулативно. Заради това, около 2 часа по-късно, от „Продължаваме промяната“ потвърдиха достоверността на записа и го публикуваха целия, като го качиха на официалната си страница във Фейсбук. От него вече положението изглежда доста по-различно от първоначално представеното, а разликата между двете публикации е в трактовката на съдържанието.

От „Афера“ извеждат извън скоби върху цитати като „ние неофициален кеш имаме“, „ако има кеш в торби“ и „още един милион и половина за кампанията“, което според изданието е реплика на Кирил Петков към бизнесмена Пламен Бобоков.

Според „Продължаваме промяната“ пък записът свидетелства, че на изборите през 2023 не са успявали да съберат пари, за да си финансират кампанията. „Сега положението е същото, затова и сме обявили дарителска кампания. Другият извод, който се налага, е че българските служби ни следят и подслушват. Това може да ви обясни и защо ГЕРБ и ДПС водиха такава люта битка, за да ги запазят в този вид“, добавят от ПП.

Чуйте записа в двата му варианта:

Това е записът, публикуван в „Афера“:

.

Това е записът, публикуван от „Продължаваме промяната“:

Прави впечатление, че ежеседмично излизат различни злепоставящи факти за Промяната, което обаче не се случва на останалите участващи в изборите партии. Миналата седмица беше силно раздухана катастрофата с Кирил Петков край Аксаково, при която загина човек, но която всъщност си е катастрофа на НСО. По-миналата седмица беше направен опит да се спекулира с предполагаема липса на пари в бюджета, уж по вина на Асен Василев, но се оказа, че това е некоректно представяне на цифри. Същият сценарий се игра с уж натрупания дефицит във Фонд „Сигурност на електроенергийната система“ и последвалите заплахи с поскъпване на тока – плашене, станало типично за служебните кабинети. Но нищо не се казва по въпроса къде са отишли 800-те млн. лв, с които е бил зареден фонда преди редовното правителство да подаде оставка. Познавайки политиката на ГЕРБ и чий кадър е служебният министър-председател, може да се предположи, че тези пари вероятно са отишли за магистрали, от където, както вече знаем добре, лесно могат да изчезнат.

Още новини от деня – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук