Българската държава е платила 20 340 британски лири за организиране на изложба в Лондон на депутата от ГЕРБ и председател на парламентарната комисията по култура и медии Вежди Рашидов, стана ясно от отговора на министъра на културата Боил Банов на депутатско питане, съобщи „Сега“.

Питането е било отправено от депутата от „БСП за България“ Стоян Мирчев. Според разясненията на министър Банов парите били дадени, защото изложбата била част от официалната програма на българското европредседателство. Прави впечатление обаче, че изложбата е открита на 10 юли, а нашето председателство свърши на 30 юни – 10 дни по-рано.

По думите на Банов инициативата за изложбата била на галерията, а съорганизатор бил Българският културен институт в Лондон. Мотив за включване на изложбата в официалната програма на европредстедателството бил високото ниво на събитието, което популяризирало имиджа на българската култура.

„Високото ниво на събитието допринася за популяризиране и повишаване на имиджа на българската култура във Великобритания, поради което изложбата е включена в официалната програма на европредседателството“, каза министърът на културата.

Той е пояснил, че галерията „Галиарди“, където е изложбата, се е задължила да организира откриването на изложбата на 10 юли, да предостави безвъзмездно зали до 21 юли, както и кураторски услуги и „мейлинг лист, включващ известни представители на арт средите и представители на елита на английското общество“.

Разходите по реклама на изложбата – отпечатване на покани и каталог, са поети от Българския културен институт, който е платил и коктейла по откриването.

Помощ за реализиране на събитието е оказана и от дипламотическата ни служба. Според външния министър Екатерина Захариева то е оказало „съдействие за популяризиране и привличане на голям брой гости и участници при официалното откриване“. Тя посочва още, че „пропагандирането на постиженията на българските творци“ е сред функциите ѝ.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!