Война в Украйна
Руски войник в Мариупол

Първите частични резултати от гласуването в четири окупирани от Русия региона на Украйна показаха, че мнозинството от над 96% подкрепя присъединяването към Русия след така наречените референдуми, които Киев и Западът осъдиха като фалшиви, предаде „Ройтерс“. 

Набързо организираните гласувания се проведоха в продължение на пет дни в четирите области – Донецк, Луганск, Запорожие и Херсон, които съставляват около 15% от украинската територия.

Установени от Русия служители пренасяха урни от къща на къща в рамките на незаконно и принудително гласуване, което според Украйна и Запада имаше за цел да създаде правен претекст за анексиране на четирите региона от Русия.

След това президентът Владимир Путин би могъл да представи всеки украински опит да си ги върне като нападение срещу самата Русия. Миналата седмица той заяви, че е готов да използва ядрени оръжия, за да защити „териториалната цялост“ на Русия.

Украинският външен министър Дмитрий Кулеба призова Европейския съюз да наложи допълнителни икономически санкции на Русия, за да я накаже за организирането на гласуванията, което според него няма да промени действията на Украйна на бойното поле.

Киев многократно е предупреждавал, че руското анексиране на допълнителни територии ще унищожи всякакви шансове за мирни преговори, седем месеца след като Русия започна инвазията си в съседната страна. Според него украинците, които са помогнали на Русия да организира гласуването, ще бъдат обвинени в държавна измяна.

Държавната руска информационна агенция РИА съобщи, че първоначалните преброявания показват мнозинство, вариращо от 96,97 % в Херсонска област, на база 14% от преброените гласове, до 98,19 % в Запорожие, на база 18% от преброените гласове.

Мнозинствата в т.нар. от Русия Донецка и Луганска народни републики са малко под 98%, съответно на база 14% и 13% от преброените гласове.

Мащабът на промосковския вот не е изненада след гласуването, което според Украйна в много случаи е било извършено под заплаха с оръжие.

По подобен начин беше проведен и „референдума“ в Крим след завземането на региона от Украйна от Русия през 2014 г., когато руснаците в Крим обявиха 97% от гласовете за отделяне от Украйна и присъединяване към Русия.

Във вторник по държавната телевизия Путин заяви, че гласуването е имало за цел да защити хората от това, което той нарича преследване на етнически руснаци и рускоговорящи от страна на Украйна – нещо, което Киев отрича.

„Спасяването на хората във всички територии, където се провежда този референдум, е на първо място в нашето съзнание и в центъра на вниманието на цялото ни общество и държава“, каза той.

През последните месеци Москва предприе действия за „русифициране“ на районите под неин контрол, включително чрез издаване на руски паспорти и пренаписване на училищните програми.

Референдумите бяха спешно проведени този месец, след като Украйна взе превес на бойното поле, като разгроми руските сили в североизточната част на Харковска област.

Валентина Матвиенко, ръководител на горната камара на руския парламент, заяви, че ако резултатите от гласуването са благоприятни, парламентът може да разгледа присъединяването на четирите региона на 4 октомври, три дни преди Путин да отпразнува 70-ия си рожден ден.

Още международни новини – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук