климатични изменения

Промените в климата вече вредят на глобалната икономика и ще струват на САЩ стотици милиарди долари годишно, ако не се предприемат драстични действия за намаляване на въглеродните емисии, предупреждава разширен доклад на правителството на САЩ.

„Без значителни и постоянни глобални и регионални усилия за смекчаване на последиците се очаква изменението на климата да доведе до нарастващи загуби за американската инфраструктура и недвижима собственост и до пречки на темповете на икономически растеж през този век – предупреждава докладът за национална оценка на климата, том II, цитиран от АФП, който обхваща повече от 1 000 страници – Очаква се въздействията от изменението в и отвъд нашите граници да окажат все по-голямо влияние върху нашата търговия и икономика, включително на вносните и експортните цени, както и на американския бизнес с отвъдморски операции и вериги за доставки.“

Според вестник „Хил“ авторите на доклада смятат, че поради изменението на климата горските пожари и ураганите стават по-чести.

„Средната температура в света се е увеличила с 1,8 градуса по Фаренхайт (около 1 градус по Целзий) от 1901 до 2016 г., като наблюденията на учените не потвърждават нито една теория за естествените причини за затоплянето – се казва в доклада – Затоплянето, наблюдавано през миналия век, може да се обясни само с влиянието на човешката дейност, по-специално емисиите на парникови газове, които са засегнали климата.“

Президентът на САЩ многократно изрази съмнения, че изменението на климата на Земята се дължи въздействието на човека. През октомври в интервю за Си Би Ес той заяви, че има учени, които не са съгласни с теорията за глобалното затопляне. Според него някои изследователи заемат една или друга позиция по въпросите на изменението на климата, ръководени от политически мотиви.

Миналия юни Тръмп обяви, че страната му се оттегля от Парижкото споразумение за климата, тъй като прилагането на разпоредбите на това споразумение може да доведе до загуба на 2,7 милиона работни места за Съединените щати до 2025 г. Парижките договорености бяха приети на 12 декември 2015 г., след резултатите от международната среща на върха, проведена във френската столица. Участниците се споразумяха да не позволят средната температура на планетата да се покачи с повече от 2 градуса по Целзий до 2 100 г. в сравнение с прединдустриалната ера. Учените смятат, че по-големият от тази стойност растеж може да доведе до необратими последствия за околната среда.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук