Ангела Меркел, Доналд Тръмп
На снимката: канцлерът на Германия Ангела Меркел и президентът на САЩ Доналд Тръмп

Американският президент Доналд Тръмп настоя, че има добри взаимоотношения с германския канцлер Ангела Меркел, въпреки опита му да атакува ръководителя на Германия още при началото на срещата на НАТО. По-рано днес Тръмп обвини най-голямата икономика в Европа, че не отделя достъпно средства за отбраната си и е под контрола на Русия.

„Имаме страхотна среща и ще обсъдим военните разходи и ще говорим да търговия – заяви Тръмп малко след срещата си с Меркел – Имаме много, много добри отношения с канцлера. И имаме много здрави връзки с Германия“.

Това обаче не се забелязваше по-рано днес, когато Меркел реши да отвърне на обвиненията на Тръмп, след като той заяви, че Берлин е „под контрола“ на Русия.

„Аз самата съм усещала контрола на СССР над части от Германия – заяви германският канцлер, която е родена в Източна Германия – И съм много щастлива, че сме обединени днес в една свободна Федерална Република Германия, още повече, че можем да взимаме самостоятелни и независими политически решения.“

На обвиненията от страна на Тръмп за процентите от БВП отделени за отбрана Меркел отговори, че „Германия дължи много на НАТО“, като обединението между двете Източна и Западна Германия. Канцлерът добави, че страната ѝ също така прави и много за алианса. По думите й Берлин впряга много от военните си мощности в полза на алианса.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!