Венцислав Мутафчийски
Брифинг на ген. Венцислав Мутафчийски

Изненадващо правителството остави народа в разгара на пандемията без оперативен щаб. „Кабинетът Борисов 3“ въпреки ширещата се коронавирусната пандемия прекратява дейността на щаба. Той бе създаден със заповед на министър-председателя Бойко Борисов в началото на пандемията през февруари 2020 г.

Щабът НОЩ

Националният оперативен щаб имаше за цел да организира и координира действията на компетентните държавни органи.  Той е необходимост във връзка с обявената от Световната здравна организация спешност за общественото здраве от международно значение по отношение на заболяването COVID-19.

Равносметката

Назначеният от Борисов Национален оперативен Щаб – НОЩ, провокира за тази една година не един и два противоречиви коментари. Специалистите от НОЩ предизвикаха ту одобрение, ту неодобрение на обществото. Според председателя на Щаба ген. Мутафчийски всичко започна с вирус, който „предизвиква симптомите на обикновен грип“ и бързо прерасна до както той се изрази в “яко измиране”. Без НОЩ обаче по време на пандемия не може. Защото координацията за свободните болнични легла, нивата на зараза в отделните населени места, разпределението на нужните медикаменти и ваксини по отделните лечебни заведения и други важни за живота на гражданите на България данни и координиране на междуведомствени действия не може.

Ангелов и Кунчев ще продължат ни да информират

Министърът на здравеопазването в оставка проф. Костадин Ангелов и главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев ще продължат да информират обществото за разпространението на COVID-19 у нас. Те ще ни ориентират също така за противоепидемичните мерки и за всичко, свързано с ваксинационния процес.

Двамата правят брифинг в понеделник

По-рано бе съобщено, че Националният оперативен щаб е разформирован, считано от днес. Щабът беше създаден със заповед на министър-председателя Бойко Борисов в началото на пандемията през февруари 2020 година.

Националният оперативен щаб имаше за цел да организира и координира действията на компетентните държавни органи във връзка с обявената от Световната здравна организация спешност за общественото здраве от международно значение по отношение на заболяването COVID-19

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!