Кремъл, Русия, Москва, Новичок

 „Американските санкции увеличават степента на конфронтация в руско-американските отношения“, каза тя. По думите й реакцията на Москва на американските санкции ще бъде неизбежна.

Поводът са санкциите  на Джо Байдън от днес

По-рано днес американският президент Джо Байдън подписа указ за въвеждане на санкции срещу Русия. Новите санкции на САЩ ще засегнат 6 руски компании, които според Вашингтон са отговорни за извършване на кибератаки. САЩ гонят също 10 руски „разузнавачи, работещи под дипломатическо прикритие“ в американската страна“. На 10-те изгонени дипломати е наредено да напуснат Вашингтон с обяснението, че са работили като разузнавачи под дипломатическо прикритие.

САЩ забранява купуването на руски дългови книжа

Освен това САЩ забраняват на свои компании да купуват директно руски дългови ценни книжа, емитирани от Централната банка, ФНБ или Министерството на финансите на РФ. САЩ считат, че Русия е отговорна за кибератаката на SolarWinds.

Санкциите са насочени към 32 юридически и физически лица, заради предполагаемо намесване в изборите през 2020 г. и хакерски атаки. По-важното е, че са насочени към руския държавен дълг – както в рубли, така и в друга валута. Министерството на финансите е наложило санкции срещу 16 организации и 16 физически лица. Смята се, че те са свързани с намесата на Русия в изборите в САЩ. В свързана с това мярка Министерството на финансите обяви, че е санкционирало още 8 лица заради „окупацията“ на Крим от Русия.

Координация срещу Русия

„Санкциите са в координация с Европейския съюз, Великобритания, Австралия и Канада“, съобщава Белият дом. ТАСС съобщи, че американските санкции ще засегнат и шестима пакистански граждани и четири свързани с тях компании заради участието им в намесата в изборите.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!