Макрон
На снимката: президентите на Турция и Франция, Реджеп Ердоган и Еманюел Макрон

Две от най-силните страни членки на Северноатлантическия пакт влизат във все по-остро противопоставяне през последните седмици заради събитията от гражданската война в Либия. След като от известно време Франция и Турция си разменят остри реплики и дори имаше инцидент между техни военни кораби, в пореден епизод от противопоставянето френският президент Макрон остро нападна турската политика в Либия и бързо получи сърдит отговор.

Криминална отговорност

Президентът на Франция отново критикува Турция за действията й в Либия, пише АФП. Според него Анкара „масово е внесла джихадисти от Сирия в Либия“, дори след като е било постигнато споразумение между големите държави по-рано тази година да се въздържат от намеса в конфликта и да спазват наложеното от ООН оръжейно ембарго.

„Мисля, че страна, която твърди че е член на НАТО, носи историческа и криминална отговорност за тези действия.“, каза Макрон по време на посещение в Берлин.

Той допълни, че има „спешна нужда Анкара да изясни позицията си“ и ще веднъж добави, че действията на Турция „са неприемливи за Франция“.

Различни позиции

Франция е сочена от анализатори, като една от държавите, наред с Египет, Русия и ОАЕ, които подкрепят командира Халифа Хафтар в либийския конфликт. Париж настоява, че е неутрален. Анкара пък твърдо е на страната на признатото от ООН Правителство на националното съгласие, което управлява в Триполи.

Преди седмица Макрон обвини Турция, че „играе опасна игра“, а от там веднага отговориха, че „истинската опасна игра е подкрепата на Франция за Хафтар“.

Обвинения

Турция във вторник заклейми „разрушителния“ подход на Франция към конфликта в Либия и обвини Париж, че се стреми да засили руското присъствие там. Тази оценка е поредния епизод от ескалиращо напрежение между двамата съюзници в НАТО.

„Франция, която Макрон управлява или по-скоро не може да управлява в момента, е била в Либия само заради собствените си интереси и амбиции с разрушителен подход, точно както тя тласкаше Африка към нестабилност в миналото с колониален подход и когато бомбардира и напусна Либия през 2011 г.“, каза външният министър Мевлют Чавушоглу пред репортери в Анкара.

Това беше последната от поредицата все по-остри размени на атаки между двете страни по въпроса, но зесега няма изгледи да бъде и последната. Преди няколко седмици пре проверка на транспротен кораб за спазване на оръжейното ембарго френски боен кораб бе заплашен от турски ракетни кораби.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук