ЕС, пътуване
ЕС не включи САЩ в страните, от които е безопасно да се допукат пътуващи /снимка: privateequityinternational.com/

Американските туристи ще бъдат изключени от допусканите за посещение в Европейския съюз, след като блокът финализира списъка си с 15 държави, смятани за безопасни за пътуване до държави-членки във вторник, съобщи CNN.

ЕС публикува списък с препоръки за кои националности трябва да бъде разрешено да влизат в границите му – и САЩ не са включени.

И докато държавният секретар на САЩ Майк Помпео подчертаваше „важността“ на възстановяването на връзките между САЩ и ЕС по време на пандемията от коронавирус, една графика показва точно защо европейските държави изключват американците.

САЩ, ЕС, коронавирус
Ежедневно пакачващият се брой на заразени в САЩ и стабилно намаленият им брой в ЕС показва защо европейците наложиха забраната /фигура: CNN/

Двете криви ясно показват развитието на ЕС и САЩ в противоположни посоки при справяне с огнището на Covid-19. Новите потвърдени ежедневни случаи в ЕС достигнаха своя пик около средата на март и са в явна тенденция на спад, като случаите са под 10 000 за повече от месец. В САЩ новите случаи са по стръмна възходяща траектория.

Много европейски държави влязоха в строго блокиране рано и държавите от ЕС се отварят постепенно и предпазливо, тъй като броят на случаите им намалява.

Здравните експерти многократно предупреждават, че някои щати в САЩ се отварят твърде рано, докато някои служители на администрацията заявиха, че президентът на САЩ Доналд Тръмп и неговите помощници са „в отричане“ на сериозността на пандемията.

Повече от дузина щати са спрели или отменят своите планове за възобновяване на нормалния живот, тъй като САЩ отбелязват скок в случаите на коронавирус.

САЩ, ЕС, коронавирус
Общата тенденция на покачване на случаите на коронавирус в света се подхранва най-вече от Азия и двата американски континента

САЩ са регистрирали повече случаи и смъртни случаи, отколкото където и да е по света – почти 2,6 милиона случая на заразени и повече от 126 000 смъртни случаи, сочат данни от университета „Джонс Хопкинс“. Бразилия, Русия и Индия – трите нации с най-голям брой случаи след САЩ – също са изключени от списъка на ЕС за „безопасни“ страни.

Решението се основава на това дали дадена държава има подобна или по-добра епидемиологична ситуация от Европа, както и сравними хигиенни и предпазни мерки.

ЕС препоръча на държавите-членки да предложат достъп и на Китай, откъдето произхожда вирусът, при условие , че се приемат реципрочни договорености. Останалите 14 държави са: Алжир, Австралия, Канада, Грузия, Япония, Черна гора, Мароко, Нова Зеландия, Руанда, Сърбия, Южна Корея, Тайланд, Тунис, Уругвай.

Данните за САЩ показват, че новите случаи в поне 36 щата са в тенденция нагоре в сравнение с предходната седмица. Държавните и местни лидери заявиха, че ръстът на случаите се дължи отчасти на събирания в домовете и на места за срещи, като барове.

В Тексас и част от Калифорния баровете бяха планирани за затваряне, докато плажовете в Маями, Форт Лодердейл и Палм Бийч бяха обявени за затворени за обществеността през предстоящия празничен уикенд. Във Флорида местната консумация на алкохол беше спряна в баровете в целия щат, а в Аризона много предприятия затварят за поне 30 дни.

Управителят на Ню Йорк, Андрю Куомо, обяви в понеделник, че щатът ще вземе решение по-късно тази седмица дали да забави повторното отваряне на закритите заведения за хранене в града, тъй като „е доказано в други щати, че това крие рискове“.

Въпреки че Европа, изглежда, преодоля най-лошото – поне засега – има някои локални пикове в случаите на заразяване. В Германия властите бяха принудени да поставят под карантина 360 000 души тази седмица след огнище в месокомбинат в областта Северен Рейн – Вестфалия.

Училищата и магазините в град Лестър във Великобритания – страна, която излезе от ЕС – трябва да се затворят отново, тъй като някои коронавирусни ограничения се възстановяват, защото честотата на заразяване стана три пъти по-висока от следващата най-висока местна зона.

Въпреки тези повторни припламвания на зараза, ЕС има възможност  постепенно да позволи отварянето на границите си към други страни.

Но засега САЩ просто не отговарят на критериите.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!