Критичният доклад на САЩ дори е смекчен, смята Чуков
на снимката: проф. Владимир Чуков

„Израел между евангелизма и джаафаризма” е новата книга на проф. Владимир Чуков, в която той анализира две малцинствени религиозни течения –джаафаризма и юдаизма, чиято пресечна точка е именно в Йерусалим – епицентърът на световната есхатология.

“Това не е книга за самата държава Израел, а е анализ на две малцинствени течения в двете големи религиозни семейства  на християнството и исляма. От едната страна е евангелизмът, който оказва изключително силно влияние  върху политиката в САЩ, като най-силната държавата в света. От другата страна е джаафаризмът – религиозната философия на теократичните държави в Ислямска република Иран.”, обяснява проф. Чуков.

Интересното обаче е, че двете течения имат есхатологични визии, които се пресичат:

„Пресечната точка, по-скоро епицентърът, това е Йерусалим. Това е градът на мира или това е родината на религията. Много ясно цитирах критериите за подобен тип есхатология, в която по отношение на първите (бел. ред. евангелистите) роля играят юдеите. Фактът, че Христос е бил евреин дава много силно развитие на представите на евангелистките християни за завръщането на месията и за създаването на идеалната държава. Тя е много тясно свързана именно с юдаизма и респективно Йерусалим. В обратната версия ние имаме тази мощна малцинствена идеология, чието име произтича от шестия имам от така наречените 12 имами. Това е Джаафара Садия, който счита, че държавата Израел трябва да бъде разрушена, за да бъде създадена универсалната държава на благопоплучието и добротата. Виждаме просто 2 есхатологични визии, които са залегнали във формирането на политическите решения от двете страни.”

В своята книга проф. Чуков проследява и влиянието на религията при формирането на американския политически елит. Той прави анализ на религиозните виждания на американските президенти, тъй като от тях до голяма степен зависи външната политика на тази държава.

„Между Израел и САЩ съществува една неразривна религиозна връзка, чието естество се опитвам да обясня, връщайки се още от историята на формирането на реформацията, създаването на юдео-християнството, ролята на американските евангелисти при създаването на държавата Израел, тоест давам много теоретични, философско-догматични и фактологични подробности относно тази връзка.”

От друга страна, проф. Чуков се опитва да представи и визията, и механизма на управление на Ислямска република Иран.

„Мисля, че тук имам принос при анализа на шиитския конституционализъм, тоест това е теорията за юриста-богослов – какви са механизмите, какви са представите, какви са теоритичните предложения. И естествено мисля, че имам сериозен принос по отношение на ролята на религията в развиването на външната политика като цяло – нещо, което особено при нас в Източна Европа силно се игнорира, тъй като ние сме много силно повлияни от марксизма и може да се каже, че сме постмарскисти. Това извежда икономическите инструменти като основен стимул за развитието на политиката, това е марксисткият начин на мислене. В тези две държави обаче нещата не стоят така.”

Книгата на проф. Чуков, която дава доказателства за интригуващи хипотези, е не само за специалисти, а и за хората, които проявяват интерес към процесите в областта на религията в Близкия Изток и вече може да бъде закупена на пазара.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!