Зоран Заев
На снимката: Зоран Заев

Не приемам българската декларация и ако в разговорите с България на масата са поставени като залог македонският език и идентичност, ние няма да участваме в тези разговори. Това заяви министър-председателят на РС Македония Зоран Заев в отговор на обвиненията на ВМРО-ДПМНЕ, че през последните дни води тайни преговори с България.

Според твърденията на ВМРО-ДПМНЕ, Скопие се е съгласило с това исканията от Декларацията на българския парламент от 2019 година да влязат в преговорната рамка за преговорите с ЕС, пише скопското издание „Слободен печат“.

По-рано опозиционният лидер Християн Мицковски обвини премиера във „Фейсбук“, че „готви предателство на националните интереси“ и призова за протести, а вчера депутатът Антонио Милошоски добави, че специалният пратеник Владо Бучковски е обсъждал в София през последните три дни, че „Скопие ще подпише анекс или друга форма на гаранция, която ще означава приемане на анахроничните позиции, гласувани в декларацията на българския парламент“.

„Не приемам българската декларация. В София се обсъждаше португалското предложение, чието решение е благоприятно и за двете страни. Радвам се, че предложението е такова, но без твърде много очаквания, защото България сега има служебно правителство. Ние не говорим за анекс или ново споразумение, ние имаме споразумението за добросъседство. “ каза Заев.

Според него се изискват формулировки за рамката за преговори, за която решенията взима Европейският съвет, а не България.

„Смятаме, че португалското предложение е добра основа и трябва да дадем шанс на процеса. За нас е важно целият ЕС да разбере, че македонският език и идентичност са неприкосновени и ние не преговаряме за тях. И в Брюксел също заявихме, че няма да преговаряме за това“, заяви Заев.

Той добави, че компетентните министри поддържат ежедневна комуникация с българските си колеги и че очаква среща със служебния премиер Стефан Янев. Той отново призова България да подкрепи Скопие по европейския път, а целият Съюз да спази думата си и да отвори преговори с югозападната ни съседка.

По отношение на призивите от опозицията Заев заяви, че поведението им е безотговорно, защото те не носят добро за държавата с публичните си коментари. Той подчерта, че грижата за бъдещето трябва да е обща. И добави, че се радва, че засега от опозицията се въздържат да отправят критики към португалското предложение, защото, според премиера в него няма нищо, което да застраши интереса на РС Македония, а дори напротив – гарантира бъдещето й.

Така нареченото „португалско предложение“ има за цел да разреши спора между България и РС Македония по отношение на езика и историята, като включи европейски историци, които да дадат становище по въпроса.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!