Димитър Ковачевски
На снимката: Димитър Ковачевски

47-годишният заместник финансов министър Димитър Ковачевски е новият лидер на управляващия Социалдемократически съюз в Република Северна Македония.

Той спечели доверието на членовете на партията, които днес гласуваха на извънреден вот за нов лидер на формацията. Досегашният председател Зоран Заев се оттегли от поста след загубата на местните избори на 31 октомври тази година. По-късно тази вечер от централата на СДСМ се очаква да съобщят и точните резултати от гласуването. Право на глас имаха малко над 51 000 души. Час преди приключването на гласуването правото си на глас са използвали 40 220 души, което прави близо 79% от имащите право на глас.

За мястото на Заев се състезаваха трима кандидати. Освен Ковачевски в надпреварата участваха още Фросина Ременски и Йован Деспотовски. С включването на Ковачевски в преговорите за увеличаване на парламентарната подкрепа Зоран Заев на практика предреши вота и посочи, че той е неговият кандидат. В началото на този месец Ковачевски участва заедно със Зоран Заев в преговорите с лидера на албанската формация „Алтернатива“ Африм Гаши, която се включи в новата правителствена коалиция.

Преди днешния вот Ковачевски каза, че „СДСМ интензивно трябва да изпълнява европейската програма, но не трябва да се очаква ЕС или някой друг, да решава проблемите вместо тях“. Според него „основният приоритет в политиката на СДСМ трябва да бъде подобряване на жизнения стандарт и укрепването на икономиката на РСМ“.

Димитър Ковачевски, който е роден в гр. Куманово през 1976 г., е доктор на икономическите науки. Той следва в американския колеж в Скопие, а преди това учи в Минесота, САЩ. През 2011 г. специализира (ExEd по дигитален маркетинг) в бизнес училището в Харвард и в икономическия факултет в Подгорица, Черна гора. Неговият баща е бивш кмет на Куманово и бивш посланик в Черна гора.

Преди да заеме поста на зам.-министър Димитър Ковачевски работи в редица телекомуникационни оператори като Дойче телеком, One -vip и A1. Участва в множество бизнес начинания в Литва, Словения, Турция. През изминалата година той бе част от Икономическия съвет на македонското правителство, което трябваше да се справи с предизвикателствата от пандемията на коронавирус.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук