Олаф Шолц

„Искаме да сте член на този Европейски съюз!“, заяви германският канцлер Олаф Шолц в свое послание до Република Северна Македония с подкрепа за решението, което предстои страната да вземе по отношение дали да приеме „френското“ предложение за започване на преговорите за влизане в Европейския съюз след вписване на българите в Конституцията на РС Македония, предаде БТА. 

„17 години след предоставянето на статут на кандидат за членство в ЕС, най-накрая може да се проведе първата присъединителна конференция за членство. Това ще бъде важна стъпка, която ще ви доближи до членство в ЕС. Разбирам нетърпението и разочарованието ви. И нещо повече: споделям ги с вас! Разбирам ви, когато казвате: „Беше твърде дълго и твърде много ни беше обещано. Това, което се искаше от нас, беше твърде много“. Разбирам вашето съмнение дали тази стъпка наистина ще отвори пътя за влизане в ЕС“, пише Шолц, допълвайки, че за да бъде честен „дори и след приемането на този компромис, процесът на влизане в ЕС няма да бъде лесен и ще има и други пречки, които ще трябва да бъдат преодолени“.

Шолц уверява: „Заедно ще се справим със задачите, които стоят пред нас. Защото искаме да сте член на този Европейски съюз!“

В последните дни призив Северна Македония да приеме предложението за преговорна рамка изпратиха в съвместно изявление държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен и върховният представител на ЕС по външните работи Жозеп Борел, както и президентът на Франция Еманюел Макрон.

Дебатите около приемането на френското предложение бяха и продължават да са съпроводени от масови протести в РС Македония, като в последните дни десетки души бяха ранени в демонстрациите срещу предложението. Тази вече в Скопие отново се очаква протест.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук